Berounka je nebezpečná u jezů

Na řece Berounce je několik zrádných míst. Letos už tam málem přišli o život tři lidé.

„V Berounce se topí člověk!“ Takové hlášení slyšeli středočeští záchranáři letos už třikrát. Ohrožení přitom nemusejí být jen vodáci, kteří riskují jízdu v rozvodněné řece. Zrádné jsou zejména některé jezy. Na Berounce od soutoku se Střelou je jich celkem čtrnáct.
„Každý jez je nebezpečný, a proto je u každého cedule, že je tam zákaz vstupu,“ řekl Bohumil Nekut z Povodí Vltavy, závodu Berounka. Problém je podle něj při zvýšeném průtoku, kdy vodáci často přeceňují své síly. „Pod jezem se tvoří takový válec, vír, který může člověka přidržet pod vodou,“ líčí Nekut. Za nejnebezpečnější označuje tři jezy: v Roztokách u Křivoklátu, v Karlštejně a v Černošicích.
Právě na karlštejnském jezu v červnu málem za tři dny zahynuli tři lidé. Nejprve se tam 3. června topila tříletá dívka, o dva dny později se tam převrátili dva vodáci s kánoí. Všichni měli štěstí, že je nedaleko hotel. Jeho zaměstnanci totiž pokaždé přiběhli na pomoc. „Jez je nebezpečný proto, že je pod ním prudká zatáčka doleva a vzniká tam zvláštní proudění,“ vysvětluje Nekut.

Karlštejnský jez lemují cedule zakazující koupání. Některé lidi odrazuje pomníček jednoho z utonulých.
„Potíže nastaly, když jez trochu zvedli a udělali propust. Už dva kluci se tam utopili. Proto je všude zakázané koupání. Místní to respektují,“ tvrdí starosta Karlštejna Miroslav Ureš s tím, že jinak přístupu na jez zabránit nemohou. „Záleží na lidech,“ dodává Ureš.
Nebezpečí ale hrozí i jinde na Berounce. Historický jez v Roztokách je příliš vysoký, ten černošický zase ve velmi špatném technickém stavu.
„Oprava má začít ještě letos,“ upřesňuje Bohumil Nekut z Povodí Vltavy, závodu Berounka.
Kateřina Malá jezdí s rodinou na Berounku několik let. „Nikdy jsme si netroufli sjet jezy, kde je to zakázané nebo nebezpečné. Tím spíš, že jezdíme i s dětmi,“ říká Malá.
Zodpovědní by podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové neměli být jen vodáci, ale i lidé při koupání. Rozhodně by se neměli koupat po požití alkoholu. „Snižuje odhad nebezpečí, a lidé pak přeceňují své schopnosti i síly. Zároveň roztahuje cévy, což snižuje tlak,“ vysvětluje Janečková.
Tragické následky může mít také zdánlivě nevinné skákání do vody. To potvrzuje i majitel soukromé záchranné služby Bořek Bulíček.
„Hlavně tam, kde to lidé neznají, je skákání obzvlášť velkým rizikem. Úraz ze skoků do vody většinou končí ochrnutím,“ říká Bulíček. Ne vždy může mít člověk takové štěstí jako mladík, který loni skákal z řevnického mostu do Berounky. „Neskončil ve vodě, zabořil se až po pás do bahna. Museli jsme ho vyprošťovat společně s hasiči. Naštěstí měl jen poraněný kotník,“ vzpomíná záchranář Bulíček.