Berounské kino otevře Avatar

Fasáda, vestibul i toalety. To vše nové má berounské kino Mír. V pondělí se sál otevře a návštěvníky za pětiměsíční přerušení provozu „odškodní“ filmem Avatar ve formátu 3D.

Promítání začíná a příchozí si ho pořádně užijí, až když si nasadí speciální brýle. Tak budou vypadat některé filmové večery v čerstvě zrekonstruovaném kině Mír v Berouně. Pokud se tedy bude promítat třírozměrově.
Prvním takovým snímkem bude Avatar. Návštěvníci si ho mnohem více vychutnají. „Když jsme ho promítali předtím, přišlo velmi málo lidí. Každý si zajel raději do pražského multiplexu, kde ho viděl právě ve formátu 3D,“ potvrzuje ředitelka kina Dana Hrdinová. Pro začátek za sto korun

Kino se slavnostně otevře v půl páté, a to za přítomnosti bývalého starosty a stávajícího ministra kultury Jiřího Bessera. Samotný film se bude promítat od půl sedmé. K slavnostním premiérám patří i různé bonusy. V případě té berounské to bude mimořádné vstupné. Diváci totiž zaplatí jen stokorunu. Ostatní dny se cena bude pohybovat od 140 do 160 korun za lístek, podle toho, jakou výši vstupného určí distributor filmu.
Promítání ve formátu 3D se v různých kinech liší. Brýle, které se používají v jednom kině, nemusí fungovat ve druhém a doslova k ničemu jsou doma u televize nebo u počítače. V berounském kině budou takzvané neaktivní brýle, které v sobě nemají baterku. „Pro tento druh brýlí se rozhoduje až osmdesát procent kin, která promítají ve 3D formátu. Jsou totiž výhodnější,“ uvedl Jiří Šamonil ze společnosti D-Cinema, která pro Beroun zajistila takřka dvě stě pasivních brýlí. „Aktivní brýle musí mít baterie a jsou řízené infrapaprskem. Mají trochu lepší světelné podmínky, ale jejich velkou nevýhodou je provoz. Při mytí do nich často nateče voda a navíc se rychle opotřebovávají,“ dodal Šamonil. Podle něj bývá problém také se sháněním baterií. Při příchodu na 3D projekci dostane každý návštěvník jedny brýle, které odevzdá po skončení filmu. Ze sálu se proto bude odcházet jen jediným východem a použité brýle ihned poputují do speciální myčky. To, jaké se v Berouně budou promítat filmy, se bude odvíjet od aktuální nabídky.
Lidé se na otevření berounského kina těší o to víc, že mělo už zhruba měsíc promítat. Během stavebních prací se ale ukázalo, že se část kina nachází v hradebním příkopu, a právě kvůli tomu se rekonstrukce protáhla. Stála nakonec okolo osmi a půl milionu korun. Zhruba pět milionů pokryla evropská dotace a necelý milion dal Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie.

Budete kvůli nové technologii více chodit do kina?