Bobrů přibývá. Na Plzeňsku jich žijí stovky

Bobr

Bobr Zdroj: Profimedia.cz

Několik stovek bobrů už žije v Plzeňském kraji, zejména v potocích Tachovska, Domažlicka a Klatovska. Do regionu se začali dostávat z Bavorska v 80. letech minulého století. Vrací malé toky do původních podob, ale způsobují také škody majitelům polí, lesů i domů.

„Máme bobrů nejvíce z celého Česka,“ řekl Jiří Vlček z krajského odboru životního prostředí, který doufá, že se populace zachová. „Počty jsou problematické v intenzivně zemědělsky udržované krajině, kde povolujeme odstraňování hrází, ale v žádném případě zatím nedochází k odstraňování hnízd, tedy hradů, nebo k odstřelu. Ale nevylučuji, že někdy v budoucnu může k selektivnímu odstřelu dojít,“ uvedl.

Kromě menších toků se poslední dobou objevuje stále více i na rybnících. Na regulovaných tocích zvířata staví hráze, čímž se tvoří meandry, tůně a mokřady, které tam dříve byly.

Negativní je, že zaplavování zemědělských pozemků je stále větší a vlastníci požadují náhrady. „Zaplavují se pole, zahrady, stromy. Bobři také rádi ucpávají propustky pod tratí a silnicí, kde musíme jednat neprodleně, protože tam může dojít dokonce k ohrožení osob,“ řekl vedoucí oddělení ochrany přírody krajského úřadu Jan Kroupar. Škody vznikají i na budovách a železničních náspech. Bobři už vyřadili z provozu čistírny odpadních vod.

Váha dospělého samce je až 20 kilogramů. „Jsou to velice silná zvířata, která u nás nemají přirozeného nepřítele,“ řekl Vlček.