Boj o čínský internet: Baidu koupí obchod s aplikacemi 91 Wireless

V Číně využívá mobilní služby už více než miliarda lidí

V Číně využívá mobilní služby už více než miliarda lidí Zdroj: profimedia.cz

Největší čínský internetový vyhledávač Baidu převezme obchod s internetovými aplikacemi 91 Wireless. Firma, která zaplatí 1,9 miliardy dolarů, tak chce posílit svou dosud slabou pozici mezi mobilními uživateli.

Současnému majiteli NetDragon za 57,4 procenta akcií zaplatí 1,09 miliardy dolarů. Ostatní akcie Baidu získá za obdobných podmínek od minoritních akcionářů. Převzetí 91 Wireless, provozující obchody 91 Assistant a Himarket, je dosud největší akvizicí Baidu.

Konkurenční boj na čínském internetovém trhu se přiostřuje. Alibaba, největší čínská firma podnikající na internetu, skupuje společnosti zaměřující se na mobilní přístroje. Nedávno například získala podíl ve společnosti Sina Corp. Ta provozuje Weibo, čínskou napodobeninu sociální sítě Twitter.

Také Baidu nakupuje. Nedávno získalo videoportál iQiyi a už dříve oznámilo úmysl koupit další podobný server PPS Net TV, který je v Číně velmi populární.

Vyhledávač Baidu používá v Číně 82 procent majitelů pevných počítačů. Mezi 1,16 miliardy uživateli přenosných přístrojů jich ale Baidu volí jen devět procent, vyplývá z dat agentury Bloomberg. „Obchody s mobilními aplikacemi jsou důležitým vstupním bodem do světa mobilního internetu, uvedl mluvčí Baidu Kchaj-se Kchuo.

Podle dat společnosti iResearch je 91 Wireless s více než deseti miliardami stažených aplikací největším čínským nezávislým prodejcem programů pro mobilní telefony a tablety. Oproti Spojeným státům, kde prodej aplikaci ovládají Google a Amazon, je čínský trh velmi roztříštěný. Mobilní telefony na platformě Android za poslední dva roky předběhly Apple, a protože v Číně není k dispozici oficiální obchod Google Play, zaujaly jeho místo stovky místních prodejců aplikací.

Petr Horký: A tuhle znáte?