Britský Amazon utržil miliardy, na daních ale odvedl sotva pár milionů

Amazon

Amazon Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

Britská pobočka amerického Amazonu loni utržila čtyři miliardy liber, na dani z příjmu ale jednička mezi internetovými obchody Londýnu zaplatila méně než 2,5 milionu liber. Praktiky, na které už doplatil například kavárenský řetězec Starbucks, vyvolávají mezi Brity vlnu nevole.

Dnes zveřejněné účetní výkazy Amazonu ukazují, že britská pobočka na daních zaplatila méně, než získala od místní vlády. Během roku totiž Amazon od britských úřadů inkasoval dotace ve výši 2,5 miliardy liber.

Amazon.co.uk dokáže vykazovat minimální korporátní příjmy díky tomu, že všechny tržby britského online obchodu proudí přes lucemburskou pobočku, která Britům zpětně proplácí náklady spojené s distribucí zboží.

Chytré účetní postupy vyvolávají rozhořčení běžných Britů. Internetovou petici za to, aby Amazon ve Velké Británii odváděl vyšší daně, už podepsalo přes 100 tisíc lidí. Amazon v reakci na hněv zákazníků uvedl, že ve všech zemích, kde působí, respektuje všechna daňová pravidla.

Britové ale už ukázali, že nevole vůči Amazonu nemusí skončit peticí. Loňské protesty proti řetězci Starbucks, který neplatil žádnou daň z příjmu, ačkoli podle zpráv pro investory v Británii provozuje 700 prosperujících kaváren, vyvrcholily několika útoky demonstrantů na místní pobočky firmy. Když si následně britští poslanci předvolali na slyšení zástupce společnosti, Starbucks se podvolil tlaku a slíbil, že v následujících dvou letech odvede do státní pokladny okolo 20 milionů liber.

Firmy působící v Evropské unii si mohou samy vybrat, ve které členské zemi budou sídlit a odvádět daně. Většinu daní tak za Starbucks odvádí Nizozemská centrála, Amazon své evropské příjmy daní hlavně v Lucembursku. Podle občanského hnutí UK Uncut se placení daní v Británii vyhýbá například i Google.