Brněnský software ORM Designer dobývá svět

Luděk Vodička, ORM Designer

Luděk Vodička, ORM Designer Zdroj: ORM Designer

Česká republika je všeobecně považována za zemi plnou technicky zdatných lidí, ze kterých se rekrutují schopní programátoři. Další kvalitní vývojáři pak do země proudí díky centrálám firem jako Skype či Red Hat. Je proto trochu s podivem, že zde vzniká poněkud málo nástrojů, které by samotným programátorům usnadňovaly práci. K dosavadním známé trojici NetBeans (dnes součást Oraclu), PHP frameworku Nette a rozjetému Apiary.io přibyl brněnský ORM Designer. Nakročeno má velice slibně.

Mladý brněnský tým totiž objevil doposud nepříliš pokrytou díru na trhu. Cílí na programátory v jazyce PHP, kteří při vývoji aplikací využívají takzvané ORM frameworky. Pomocí nich je možné vytvářet objekty, využívat je při vývoji a propojovat je s databází. Jenže právě toto propojování je nutné na základě grafických návrhů nutné přepisovat ručně, což je nejenom zdlouhavé, ale také často problematické. ORM Designer tento problém odstraňuje – umožňuje databázové modely kompletně navrhnout v grafickém rozhraní, a jakmile se provede změna, aplikuje se v celém projektu. Díky tomu je práce až o 70 procent rychlejší.

Luděk Vodička a jeho kolega tento nástroj vytvořili už před několika lety, když ve své společnosti Inventic právě něco podobného potřebovali pro interní využití. Jejich firma orientovaná zejména na zakázkový vývoj softwaru ale po vypuknutí krize narazila na problém s nedostatkem práce a podnikatelé se proto rozhodli, že interní nástroj zkusí uhladit do graficky přijatelné podoby a vypustit na trh jako koncový produkt.

Až 100 milionů eur obrat

Dnes už má ORM Designer prodaných kolem 800 licencí po celém světě, míří ale mnohem výše. „Podle našich propočtů je na světě 8 až 10 milionů PHP programátorů a asi 20 až 30 procent z nich využívá při vývoji ORM,“ kalkuluje Luděk Vodička v rozhovoru v jedné brněnské kavárně. To je tedy teoreticky hodně velký trh, který je ještě umocněn tím, že ORM Designer prakticky nemá konkurenci.

A i díky tomu se neprodává úplně levně. „Původně jsme nastavili cenu na 99 eur,“ popisuje Vodička. „Pak jsme se ale dostali do Jihomoravského inovačního centra, kde jsme chtěli získat právě nějaké byznysové zázemí, a tam nám všichni říkali, ať produkt zdražíme. Šli jsme tedy na dvojnásobek, ale řekli nám, ať jdeme ještě výš,“ říká Vodička.

Luděk Vodička, ORM DesignerLuděk Vodička, ORM Designer | Jan Sedlak

ORM Designer tak nyní stojí 299 eur a prodává se stále dobře. „Prodeje se nám dokonce ještě zvedli,“ pochvaluje si podnikatel. Software, který je k dispozici pro Windows, Mac OS i Linux se podle jeho slov a na základě zkušeností zákazníků zaplatí už během měsíce využívání.

Jihomoravské inovační centrum (JIC) dal brněnskému týmu zejména rozhled v byznysu a marketingu. „Otevřel se nám zcela nový svět a potkali jsme se tam s mnoha užitečnými lidmi,“ říká Vodička. Jedním z nich byl i investor Michael Rostock-Poplar, který nedávno oznámil, že do projektu vložil nespecifikovanou sumu peněz. „Z Michaela jsme měli kvůli jeho působení v pořadu Den D strach. Po prezentaci se nám ale krátce na to ozval,“ vzpomíná Vodička. „My jsme tehdy peníze nechtěli, do JICu jsme šli kvůli kontaktům a zkušenostem. Nakonec jsme se ale dohodli a finance jsou pouze jedna část toho, co do nás Michael vkládá.“

Nový investor vidí brněnský software ve velkých číslech. „ORM má solidní čísla a růstovou trajektorii. Pokud společně zapracujeme na značce, distribučních kanálech a marketingu obecně, za deset let může být firma podle mého odhadu na 100 milionech eur obratu,“ věří Rostock-Poplar. „Líbí se mi, že jde o globální produkt, který není závislý na ekonomice.“

Rozšíření na Javu a další

Luděk Vodička mluví o něco opatrněji, i on ale věří, že je možné dosáhnout na solidní prodejní čísla. Firma totiž v současné době pracuje na rozšíření nástroje na další programovací jazyky, konkrétně Javu, Ruby on Rails a Python. Díky tomu by se mohla cílová skupina ještě více rozšířit. Například Java může mít kolem 10 až 15 milionů vývojářů a 50 procent z nich využívá ORM. „Na 10 milionů obratu jsme schopní se dostat relativně brzy,“ tvrdí Vodička. Některé novinky by měly být hotovy ještě do konce tohoto roku.

Pro Brňany se sídlem v Židenicích nyní bude stěžejní dát o sobě mnohem více vědět a začít se silnou obchodní činností a marketingem. Peníze od investora mají sloužit především na to. „Budeme teď o nás zvyšovat povědomí,“ plánuje Vodička. Firma pracuje především s vývojářskou komunitou, která na tradiční reklamy příliš neslyší, a doposud prodávala licence přímo ze svého webu, nebo přes portály typu Download.com. Výhledově jsou v plánu partneři, kteří by software prodávali na světových trzích, a počítá se i s licencemi pro univerzity.

Spoluzakladatelé firmy o další investici prozatím neuvažují. „Není potřeba. Snad jenom kdybychom chtěli uskutečnit nějakou obrovskou expanzi, takže nikdy neříkej nikdy,“ usmívá se Vodička. ORM Designer aktuálně zaměstnává 2 lidi na plný úvazek a počítá i s několika externími spolupracovníky. Vývoj se údajně stíhá v pořádku, najímat se ale budou lidi právě do obchodu a propagace. Ještě do února se činnost financovala z dřívějších aktivit Inventicu. Sám o sobě by se měl ORM Designer uživit během příštího roku.