Brouci bydlí na sídlišti Vltava

Mrtvé stromy pomalu mizí z přírody, broukům proto poskytlo dočasný domov i krajské město.

Jak vypadá život brouků v jejich domově? Od konce května se mohou děti i odborníci podívat do prvního budějovického broukoviště. Vzniklo v přírodní zahradě centra globální a ekologické výchovy Cassiopeia na sídlišti Vltava v Jizerské ulici. Na projektu se podílelo i sdružení Calla.
V těchto dnech jsou v kmenech lípy larvy krasce lipového. Podle Jiřího Řehounka z Cally zůstává jen otázkou času, kdy se mrtvé stromy stanou domovem dalších druhů hmyzu. S odstupem roku či dvou let bude možné posoudit, jaké osídlení přilákaly kmeny nacházející se na druhém největším českobudějovickém sídlišti.
Jak takové broukoviště vypadá? „Původní nápad se zrodil ve Velké Británii, kde se nachází broukoviště neboli „loggery“ například v botanické zahradě Kew Garden. Tam se snaží o záchranu roháče obecného. Jde vlastně o soustavu kmenů, z většiny částečně zapuštěných do země ve vertikální poloze či na zemi položených,“ vysvětluje Řehounek.
Důvodem pro vytvoření broukoviště byl kritický nedostatek mrtvého dřeva v přírodě. Místa začínají vznikat po celé republice, v Táboře, ve Velešíně, v okolí hradu Sádek na Třebíčsku a připravuje se i v Jindřichově Hradci. „Není to ale samospasitelné řešení. Broukoviště nemohou lidé využívat jako alibi pro kácení stromů,“ varuje Řehounek.
Řešení se podle vědců nabízí mnoho: ponechat strom, živé torzo, mrtvé torzo, nechat pokácený strom ležet a až jako poslední možnost zbývá broukoviště. Pokud strom například ohrožuje bezpečnost a musí být pokácený, může se stát, že správní orgán nařídí založit broukům nový domov. Péče o broukoviště, jaké vzniklo například v Cassiopeii, je náročnější, ale pomoci živočichům, kteří bydlí v mrtvých stromech, může každý.
„Stačí nechat broukům na pospas v koutě zahrady prosychat například palivové dřevo. Samozřejmě nejlepším způsobem, jak pomoci, je nekácet stromy. Při správném ořezávání zajistíme i lepší stabilitu stromu. Vhodné je také nechávat torza, která se při troše fantazie mohou stát i zajímavým ozvláštněním zahrady či parku,“ uzavírá biolog.
Zájemci se mohou na broukoviště na Vltavě zajít podívat každý všední den.
Centrum ekologické a globální výchovy Cassiopeia vzniklo v roce 1995. Pořádá výukové i vzdělávací programy pro mateřské, základní i střední školy.