Brownfield se změnil na průmyslovou zónu

V areálu bývalého dolu František nedaleko severomoravské obce Horní Suchá vznikla průmyslová zóna, která poskytne prostor zejména menším a středním firmám. V dřívějším brownfieldu dnes existuje tři sta pracovních míst a je možný další nárůst.

Průmyslová zóna o ploše 20 hektarů využívá některé původní budovy a sítě, jež sloužily i dřívějšímu důlnímu provozu. Transformace brownfieldu představovala investici 150 milionů korun. Z rozpočtu obce Horní Suchá přitom na tento účel šlo necelých 25 milionů korun. V provozech zóny se nyní vyrábějí například plastové výrobky pro farmaceutický a zdravotnický průmysl nebo důlní závěsné lokomotivy.

#####Co s prázdným dolem?

Horní Suchá se nachází mezi městy Karviná, Havířov a Český Těšín a má zhruba čtyři a půl tisíce obyvatel. Pod obcí se nacházejí v dnešní době již z velké části vytěžené zásoby černého uhlí. Po zániku dolu František v roce 1999 samospráva Horní Suché neměla mnoho možností, jak řešit rostoucí nezaměstnanost a problémy s ní spojené. Rozhodla se proto připravit pozemky zrušeného dolu pro budoucí investory. Důl vyhovoval i dalšímu kritériu, jež si obec stanovila. „Pokud myslíme jen trochu vážně deklarované teze o udržitelném rozvoji, nemůžeme neustále ukrajovat z krajiny, zakládat nové a nové průmyslové areály a ty staré, opuštěné ponechávat svému osudu,“ vysvětluje starosta Horní Suché Jan Lipner.

Areál dolu po řadě peripetií přešel bezúplatně do majetku obce v roce 2005, ale podle starosty Lipnera tím obci Horní Suchá pravé problémy teprve nastaly, když začaly práce na projektu revitalizace dolu. Ta od počátku sledovala myšlenku obsazení areálu malými a středními podnikateli. Území dolu totiž bylo kvůli důlním jámám a jejich ochranným pásmům rozděleno do několika logických celků. Toto uspořádání znemožnilo využití celé plochy jedním velkým investorem.

#####Flexibilita v přípravě je nutná

Revitalizace dolu František vybrala agentura CzechInvest jako jeden z pěti pilotních projektů brownfields pro zpracování studie dalšího využití. Obec úspěšně prošla meziresortní komisí pro schvalování projektů v rámci revitalizace Moravskoslezského kraje a projekt byl v roce 2005 doporučen k financování z prostředků bývalého Fondu národního majetku. Prostřednictvím pomoci Agentury pro regionální rozvoj Ostrava při zpracovávání žádostí a finanční podpoře kraje na vypracování podkladů se pak podařilo zajistit přípravu financování potřebných úprav. S pomocí dotace z operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP) byla v roce 2007 dokončena rekonstrukce správní budovy areálu a v roce 2008 byla postavena nová průmyslová hala. V únoru 2008 pak byla mezi ministerstvem financí a firmou TCHAS podepsána smlouva o dílo na vybudování infrastruktury v Průmyslové zóně František, která je nyní dokončena.

#####Zaměstnanost i podpora menších podnikatelů

Podle starosty dokončení zóny v areálu bývalého dolu František pro Horní Suchou znamená řadu pozitivních aspektů. „Obec nehyzdí brownfield, kde řádily organizované tlupy romských zlodějů železa a nepřizpůsobiví občané. Kromě toho je zde již nyní zaměstnáno asi tři sta lidí, a to je v současnosti obsazena asi jedna třetina zóny. Při budování a provozu zóny navíc obec sama zaměstnala desítky dlouhodobě nezaměstnaných,“ hodnotí výsledky letitého snažení obce Jan Lipner. V následujících dvou až třech letech očekává zaplnění zóny, zaměřené cíleně na drobné a střední, zejména tuzemské podnikatele.