Brtnice už není zakletým zámkem

Rozlehlý hrad a zámek v Brtnici byl sídlem rodu Valdštejnů a Collaltů. Poprvé letos se otevřou jeho brány o Velikonocích.

Bývalý zakletý zámek najdete nejsnáze v Brtnici. Zdejší renesanční dominanta se sice vypíná pyšně nad městem, ale až do loňska byla vyjma několika vzácných dnů v roce návštěvníkům nepřístupná.

Příčinou byly vleklé spory o vlastnictví památek, které se vlečou od roku 1990 a až dodnes nebyly definitivně ukončeny. Nicméně už se začaly probouzet ze svého zakletí.

Letos se to stane poprvé během Velikonoc, kdy se tady premiérově uskuteční velikonoční prohlídky. „Během Velikonoc bychom rádi vyplnili prázdnotou zející prostory zámku velikonoční tematikou. Proto prosím všechny, kteří by byli ochotni zapůjčit do objektu cokoliv, co se týče Velikonoc, tedy kraslice, pomlázky, řehtačky a klapačky, formy na velikonoční pečivo a podobně, aby se mi ozvali,“ uvedl kastelán Tomáš Hartman.

Situace se rozhýbala

Po letech snad bude možné říci, že zchátralému brtnickému sídlu svitla naděje za pět minut půlnoc. Loni totiž dal po jednom ze soudních verdiktů staronový vlastník zámku, Stavební bytové družstvo Svébyt, v likvidaci zmocnění brtnické radnici, aby mohla začít se záchranou zámku.

Druhý aktér sporu, Nadace Svébyt Brtnice, sice podala proti poslednímu soudnímu verdiktu opět žalobu, ale tak jako v minulých letech už pokračování pře nebrzdí práce na zámku a také jeho postupné zpřístupňování návštěvníkům.

Poprvé mohli lidé jeho interiéry navštívit prakticky poprvé v jeho mnohasetleté historii loni 4. června. Předtím mohli pouze sporadicky jednou či dvakrát ročně vejít na jeho nádvoří, projít si výstavu v bývalém zámeckém archivu či konírnu. V minulých desetiletích sloužily některé části zámku pouze jako sklady či byty, většina interiérů je kvůli zatékajícím střechám zchátralá a i dnes je ve stavu, kdy by tam vstup pro návštěvníky znamenal nebezpečí.

Správci zámku ale sestavili prohlídkový okruh, na kterém se návštěvníci mohou seznámit s jeho stavem a vidět také některé zbylé skrovné pozůstatky jeho dobového vybavení - například kulečníkový stůl či kamenný náhrobek Jindřicha Brtnického z Valdštejna.

Loni 4. červnem začala pod novým kastelánem Tomášem Hartmanem nová éra zámku, alespoň z hlediska návštěvníků.

Velikonoční prohlídky

Letos se otevře brtnický zámek na Velikonoce ve dnech 7. až 9. dubna, kdy zde budou prohlídky v doprovodu průvodce vždy v devět, v jedenáct, ve třináct a v patnáct hodin.

V květnu ho pak lidé mohou navštívit o víkendech a během svátků od devíti do dvanácti a od třinácti do sedmnácti hodin.

V červnu jsou návštěvní hodiny stanoveny na víkendy ve stejnou denní dobu jako v květnu s tím, že prohlídky budou v devět, v jedenáct, ve třináct a v patnáct hodin. V červenci pak bude otevřen denně kromě pondělí v době od devíti do dvanácti a do třinácti do sedmnácti hodin, stejně jako v srpnu, a to s celodenními prohlídkami. Po velikonočních prohlídkách bude další akcí na zámku 5. června v 17 hodin přednáška Martiny Veselé z Národního památkového ústavu v Telči, nazvaná Zámky Červená Řečice a Brtnice - dvě bolavá místa na Vysočině. Zámek Červená Řečice na Pelhřimovsku totiž dlouho sdílel podobný osud s Brtnicí. Nejasné majetkové vztahy bránily zahájení jeho rekonstrukce.

Společnost Opus Moraviae začala zámek rekonstruovat poté, co jej převzala v roce 2010 do správy, předtím tady nejnutnější opravy prováděla brtnická radnice.

Během letošních letních prázdnin bude na zámku v Brtnici výstava Život (nejen) na zámku, kterou doplní předměty související se zámkem - ze svých sbírek je zapůjčí město Brtnice.

Zahradu zachytil malíř

Součástí areálu je rozlehlý zámecký park a zahrada. Její nejstarší část souvisí s renesanční přestavbou areálu a byla na terase mezi zámkem a kostelem. Bývala na ní renesanční kamenná studna s kovanou mříží, která byla zřejmě v roce 1935 přemístěna na třetí nádvoří.

Podobu zahrady zachytil barokní malíř Karel František Töpper na jednom ze svých monumentálních obrazů Vjezdy císařů. Ty jsou dnes největší cenností brtnického hradu a zámku, které je však možné vidět pouze při zvláštních prohlídkách.

ZÁMEK BRTNICE

Vstupné

• dospělí 80 Kč
• děti ve věku 6-15 let, studenti 16-26 let, senioři nad 65 let, držitelé karet ZTP 50 Kč
• děti do pěti let, pedagogický dozor a novináři zdarma

Otevírací doba

• duben: velikonoční prohlídky od 7. do 9. dubna
• květen: pouze víkendy a svátky
• prohlídky zámku se konají v 9, 11, 13 a 15 hodin

www.zamek-brtnice.cz