Bucek zve k vodním hrátkám

Rybník Bucek je pro Kladenské nejbližší vodní plochou vhodnou pro surfaře. Na tamní třtickou pláž jezdí i další sportovci.

Travnatá pláž u rybníka Bucek by si zasloužila lepší péči, podobně jako sociální zařízení. Bývalý kemp chátrá a zastupitelé mohou být rádi, že se letošní léto nepovedlo. Pláž není totiž tím, čím by se obec mohla chlubit.
„Škoda, že s tím nic nedělají. Bývalo to tu moc hezké. Kdyby v areálu nefungovala Smetanova škola windsurfingu, asi by sem jezdilo ještě míň lidí,“ míní Gabriela Podřanská z Rozdělova.
Studenou vodu v rybníku testovalo několik otužilců, které míjeli surfaři s napnutými plachtami. Půjčovnu Bedřicha Smetany využívají také vyznavači powerkitingu. Rybník je rozlohou pětadvacet hektarů vhodný i pro kitesurfaře tažené po vodě nafouknutým křídlem, takzvaným drakem.

Sedmimílové boty

„Když dojedete na konec a zpátky vám nefoukne, draka vypustíte a vrátíte se po svých,“ ujišťuje váhavce instruktor Smetana. Pokud dávají návštěvníci přednost klidnějšímu pobytu na hladině, mohou si půjčit šlapadlo, kánoi nebo vodní lyže pro chůzi na vodě.
Areál je na trase Novostrašecké naučné stezky. Na tu se mohou zájemci vydat od Bucku na kole či speciálních koloběžkách. Ve Smetanově půjčovně mají i sedmimílové boty, tedy boty s pružinami. Louku v době návštěvy Sedmičky ale obsadili většinou rekreanti s badmintonovými pálkami.
Služby odpovídají ceně vstupného. Za deset korun lidé mohou u pláže zaparkovat vůz nebo motorku, roztáhnout deku či lehátko a vystavit kůži slunečním paprskům.
„Letos jsme se v rybníku ještě nekoupali. S přítelkyní jezdíme do Třtic spíš na šlapadla. Máme to blíž než do Prahy na Žofín,“ tvrdí Miroslav Nový z Ostrovce.
Kromě času stráveného delším cestováním ušetří i výdaje za půjčovné. Na Bucku si zajezdí za třetinu proti cenám za šlapadla v Praze. Musíte ale oželet výhled na Hrad. Městské věže ve Třticích nahrazují vzrostlé jehličnany.

Hranolky za deset korun

„Letošní sezona je nejhorší za posledních pět let. Do areálu se vejde šest set návštěvníků. Tolik jich tu letos ještě nebylo. Ve všední den jich přijde tak padesát, o víkendu stovka,“ stěžuje Roman Barták, majitel jediného, zato bohatého stánku s občerstvením na pláži.
Hranolky za deset korun, párek v rohlíku za patnáct, dvě vafle se šlehačkou za pětadvacet, kuřecí řízek v housce za čtyřicet nebo smažený sýr za třicet korun. To je jen zlomek z nabídky jídel z jeho stánku. K tomu nealko za patnáct, cappuccino za dvanáct či točené pivo za osmadvacet korun. „Takovou nabídku jídel nemají ani na kladenských koupalištích,“ podotýká kladenský podnikatel.
Ceny drží při zemi rovněž sportovní instruktor. Výuky základů surfování či jízdy v kánoi a kajaku jsou zdarma. Pokročilejší kurzy nepřesahují cenou 500 korun za den.
Nejdražší je výuka kitesurfingu. Za denní kurz zaplatí zájmce 850 korun. Pokud návštěvníci zvládají jízdy s plachetnicí, mohou si ji půjčit za 150 korun na hodinu. Romantičtější katamarán vyjde o stovku dráž. Ve Třticích je prostě lepší trávit rekreaci na vodě než na pláži, která je prázdná a zanedbaná.
„Ani letos ani příští rok zvelebování pláže neplánujeme. Stanaři přestávají jezdit a my nevíme, na co jiného než na vodu bychom je nalákali,“ říká starosta obce Třtice Luboš Hejda.