Bude se městem rozléhat ruština?

Frýdek-Místek bude světový. Sirény, které ohlašují hrozící nebezpečí lidem z celého okresu, budou zřejmě mluvit i cizími jazyky, třeba anglicky a rusky.

Uslyšitě kantroľ siren, bude nejspíš každou první středu v měsíci znít Frýdkem-Místkem. Podle hasiče Ivana Mitany, který se stará o více než sto sirén v okrese, už většina z nich nebude mluvit výhradně česky, ale i cizí řečí. Největší šanci na proniknutí do výstražného éteru mají angličtina a ruština.
„V tuto chvíli všechno záleží na penězích. Pokud je dostaneme, začneme budovat další prvky varovného systému. Sirény by pak mohly hlásit v angličtině nebo ruštině. Vše podle toho, co určíme, že je užitečné pro obyvatele,“ přibližuje Mitana. Inspiraci kraj našel v Praze, kde už podobný systém funguje. Dříve tam prý byli zahraniční turisté při zkouškách sirén vyděšení a zmateně zjišťovali, co se vlastně děje. V okolních zemích nic podobného nefunguje. Zkouška sirén bývá každou první středu v měsíci ve dvanáct hodin. Naposledny ji lidé mohli slyšet 7. dubna.
Ještě před informací o testování sirén zní více než dvouminutový táhlý tón.
„V Polsku hasiči houkají čtyři minuty a nikdo to turistům nevysvětluje. Takže je otázkou, nakolik by to k něčemu bylo u nás,“ uvažuje správce sirén Mitana. V tom, jaký jazyk by byl pro sirény ideální, se místní obyvatelé neshodnou.
Ředitelka Beskydského informačního centra Monika Konvičná by pro cizojazyčné sirény „hlasovala“.
„Dokážu si úplně živě představit, že jsem v cizím městě a najednou něco začne houkat. Určitě by mě to vyděsilo a byla bych rozhodně ráda, kdyby mi původ zvuku někdo vysvětlil,“ říká Konvičná.
Jen loni informační centrum navštívilo přes třicet tisíc turistů.
„Zahraničních nebylo moc. Nejvíce jich přijelo z Polska, Slovenska a Německa,“ vypočítává ředitelka Konvičná. Podle komisaře krajského hasičského záchranného sboru Martina Štrublíka by současné skříně
elektronických sirén odborníci museli přeprogramovat. „U jedné by úpravy mohly vyjít na tři, u další klidně na třicet tisíc korun, podle toho, o jaký typ sirény jde,“ vysvětluje Štrublík.
V současné době navíc hasiči začínají zavádět změnu v hlášení.
„Doposud při zkouškách sirén zazněl tón a pak oznámení o tom, že jde o zkoušku. Teď to bude naopak. První bude informace a až potom zvuk,“ říká Štrublík.

Sirény ve Frýdku-Místku

• Do roku 1990 měla Civilní obrana několik druhů signálů, kterými informovala obyvatele o hrozícím nebezpečí.
• Povodně v roce 1997 byly impulzem pro vznik elektronických a rotačních sirén. O dva roky později
je Frýdek-Místek měl.