Bude v bývalé Tibě Tesco?

Tkalcovské stavy vystřídají nakupující a noví nájemníci. V areálu textilky Tiba totiž investoři plánují obchodní středisko a možná také byty.

Nejcennější pozemky poblíž centra Berouna čeká radikální proměna. Skupina podnikatelů pod hlavičkou společnosti Essalar, která zkrachovalou textilku Tiba koupila, má s areálem velké plány.
„V první etapě plánujeme stavbu nákupního střediska. Nabídek je více a je příliš brzy o plánech mluvit konkrétně,“ řekl zástupce firmy Jiří Studnička, který je dnes za pronájem objektů v Tibě zodpovědný. Podle informací týdeníku Sedmička je ve hře obchod řetězce Tesco.
Podle neoficiálních informací by se obchodní centrum mělo stavět v dolním rohu areálu, vedle ulice Na Dražkách, tedy naproti sídlu okresní veterinární stanice.
Vedení Tesca o plánech v Berouně mlží. „Každá lokalita je pro nás zajímavá. Jejímu výběru vždy předchází zejména průzkum zájmu a konkurenčního prostředí včetně specifik daného regionu. Konkrétnější informace o otevření nových obchodů vám z obchodních důvodů nemůžeme sdělit,“ uvedla pro Sedmičku mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová.

„Nákupní centrum se vším co k němu patří, tedy i s parkovištěm, by mělo stát pod objektem, v němž je dnes v provozu ubytovna. Pochopitelně to nebude stavba, jakou známe z nákupních zón na okrajích měst, ale objekt odpovídající svým rozměrem této části města,“ řekla hlavní architektka města Beroun Dana Vilhelmová.
Lokalitu vedle Zábranského kostela chtějí podle informací Sedmičky majitelé využít jinak, než jak to umožňuje dnešní územní plán. Jednou z variant v této části města je výstavba obytných domů.
„V takovém případě by muselo dojít ke změně územního plánu, což je otázka dvou i více let,“ řekla dále městská architektka.
Pozemky jsou totiž v územním plánu města evidovány pod zkratkou VD, tedy jako výroba drobná. „Plán zde tak připouští výrobu, neměly by tam však být železárny nebo něco podobného. Přijatelný je i velkoobchod, maloobchod, sklady nebo nákupní centra,“ nadhodila Vilhelmová s tím, že s byty dosud nepočítal.

Konec jedné legendy

Tiba se pyšnila označením největší český výrobce potištěných tkanin. Po revoluci se však dostala jako většina českých textilek do potíží. Jenom za elektrickou energii podnik dlužil na začátku tisíciletí přes 100 milionů korun. Věřitelé po společnosti požadovali skoro 600 milionů korun. Mezi nimi byli i zaměstnanci, kterým Tiba na platech dlužila čtyřicet milionů korun.
Před pěti lety proto vedení podniku podalo návrh na konkurz.
Dnes areál vlastní společnost Essalar. Snahu, něco s nevyužitým územím udělat, má i město. Zastupitelé proto v březnu odhlasovali, že na vypracování změny územního plánu v „Tibě“ požádají Evropskou unii o čtyřmilionovou dotaci.