Bytostný básník Cohen se vrací do Prahy

Leonard Cohen

Leonard Cohen

Všechno zlé je prý pro něco dobré. Pro české fanoušky bytostného básníka a písničkáře Leonarda Cohena to v tomto případě platí. Kdyby jej rodinná účetní neobrala v půlce minulého desetiletí o miliony dolarů, možná by se už Cohen, tehdy se sedmi křížky na krku, na obrovské turné v letech 2008 až 2010 zahrnující i dvě zastávky v Česku nikdy nevydal. A kdyby se nevydal, nemohlo by se mu to zalíbit natolik, že se rozhodl si koncerty zopakovat.

V neděli se tak kanadský bard po čtyřech letech představí v pražské O2 areně opět. Koncert je součástí turné nazvaného Old Ideas World Tour věnovaného dosud poslednímu, loni vydanému Cohenovu albu.

Rodák z kanadského Montrealu se stejně jako Bob Dylan či Nick Cave neomezoval jen na skládání písní, ale plynule přecházel k poezii a literatuře. Do poloviny šedesátých let stihl vydat tři básnické sbírky a dva romány. Teprve poté, ve 32 letech, se pustil na dráhu hudební. Hned se svým debutovým albem Songs of Leonard Cohen z roku 1967 zaznamenal obrovský úspěch, mimo jiné i proto, že deska obsahovala hity jako Suzanne či So Long Marianne.

Leonard CohenLeonard Cohen | Profimedia.cz„Zatímco Dylan je odcizený společnosti a šílí z toho, Cohen je rovněž odcizený, ale je z toho pouze smutný.“

Posluchače i kritiky tehdy uhranul svým vyjádřením pocitu osamocení až izolace, zamilovanosti a lásky a složitých mezilidských vztahů. „Zatímco Dylan je odcizený společnosti a šílí z toho, Cohen je rovněž odcizený, ale je z toho pouze smutný,“ napsali o něm podle biografie Harryho Raskyho na konci šedesátých let v The New York Times.

Následovalo dalších 11 studiových alb a nesmrtelné písně jako Hallelujah a další. Za svou kariéru byl v roce 2010 oceněn i prestižní americkou cenou Grammy za celoživotní dílo.