Čaj s gorilou ve znaku

Rwandské čajové plantáže

Rwandské čajové plantáže Zdroj: Profimedia.cz

Víte, co mají společného horské gorily, tropický deštný les, řeka Nil a čajové lístky? Když tohle vše „smícháme“ dohromady, vyjde nám jeden z nejlahodnějších afrických čajů.

Tajemství jeho přípravy znají na plantážích Gisevu rozkládajících se v sousedství jednoho z nejcennějších deštných pralesů v centrální Africe. Vrchní ochutnávač čajové společnosti Gisevu mi vysvětluje tajemství obřadu ochutnávky čaje: „Budeme přidechovat, tedy nasávat vzduch přes čaj, aby měl kontakt s jazykem, aby se rozprostřel na jazyku. A tím zjistíme, jestli je slabý, nebo silný. Tuto kontrolu provádíme každých 60 minut, abychom zjistili, jestli se kvalita čaje mezitím nezměnila.“

V malé laboratoři uprostřed velké haly mi Bonaventure tak trochu připomíná krále vodníků, který své hrnečky opečovává s tou největší láskou i opatrností. Bílé keramické hrnky ale místo dušiček uchovávají tmavohnědé čajové kuličky, a především pak aroma, které vydávají.

„Nejdříve zkontrolujeme jeho vzhled. Jestli je dobře upražený, jestli je čistý a tvoří vlákna. Čaj dobré kvality musí také být sypký a stočený do kuliček. Barva čajového odvaru pak vždy musí mít ten správný odstín, konkrétně má mít barvu světlé mědi. Důležitá je i vůně, měla by být aromatická, jasná, silná a znát by mělo být právě i pražení,“ názorně mi ukazuje muž v bílém plášti, který už dvanáct let osobně dohlíží na zpracování i konečné balení černého čaje ceněného jak v arabském světě, tak ve Spojených státech a Velké Británii.

„Rwanda je země obdarovaná bohem, ať už co se týče kvalitní půdy, nebo podnebí. Naše plantáže se nacházejí v nadmořské výšce 2300 až 2400 metrů nad mořem. Nejnižší teplota, kterou jsme tu například vloni naměřili, byla 5,5 stupně Celsia a nejvyšší 25 stupňů. Průměrná denní teplota se pak pohybuje mezi 22 a 23 stupni, což je pro čaj ideální,“ říká mi ředitel firmy Surender Jhijaria, zatímco procházíme halou, kde hučí sušička, motory pásových dopravníků i lisů a kde se zelené lístky postupně mění na černý čaj. Nakonec míjíme i kolejnice s velkými vaky, které s pomocí koštěte i holýma rukama rychle plní několik mužů v zelených pláštích a zelených čepcích.

Gorila horskáGorila horská | Profimedia.cz

Zelená barva převládá i venku. Stačí se jen rozhlédnout a vaše oči se doslova vpíjejí do okolních vrcholků osázených čajovými keři. Loňská úroda byla rekordní: 2300 tun čaje.

Čajové plantáže přímo sousedí s národním parkem Nyungwe Forest, který je rájem pro desítky druhů ptáků, ale také primátů. Jejich nejvzácnějším zástupcem je gorila horská. Na oficiálním logu čajových plantáží Gisevu je proto vyobrazen právě statný samec s typickým stříbrošedým zbarvením na hřbetě. Však se zdejší čaj také nazývá Silverback Tea.

„Rwanda už má na světovém trhu s čajem své jméno. Obsahuje totiž veškeré bohatství nedotčené přírody, kterou skrápí déšť napájející jak naše plantáže, tak jeden z přítoků Nilu,“ říká o unikátním, zlatavě zbarveném a chuťově velmi výrazném moku ředitel firmy pocházející z Indie, která je už po staletí čajovou velmocí. I díky jeho působení ve Rwandě se tak horský čaj Gisevu stal jedním z nejvyhledávanějších produktů nejen v centrální Africe.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země