Čapek v domě napsal Krakatit

Polorozpadlou výletní restauraci Rudolfov zařadili čtenáři Sedmičky mezi ostudy Hradce. Majitel Petr Chvojka se ale myšlenky na opravu nevzdává.

Petr Chvojka byl před lety dva roky těžce nemocný. Řekl si, že když se z nemoci dostane, tak zvelebí nějakou památku.
Nedaleko Mezné u Soběslavi, kde žil, ale žádnou nenašel, a tak se vydal dál. Rudolfova v Jindřichově Hradci si všiml jen náhodou. „Prvně mě to ani moc neuhranulo. Připomínalo mi to spíš nádraží. Ale nedalo mi to. Nahlédl jsem do katastru a zjistil jsem, že je budova v exekuci,“ vypráví dnes sedmatřicetiletý Chvojka.
Dům byl k prodeji už za čtrnáct dní a Rudolfov se Chvojkovi začínal líbit stavebně čím dál víc. Vystudovanému žurnalistovi nakonec učaroval i příběh spojený s restaurací. Stavbu jako svůj první projekt navrhl v šedesátých letech devatenáctého století pozdější architekt Národního divadla Josef Zítek. O šedesát let později tady napsal Karel Čapek román Krakatit. Petr Chvojka rozpadající se restauraci koupil a hned se s nadšením pustil do oprav.
„Bylo to prorostlé dřevomorkou a byl tam bordel. Ten jsme uklidili a pustili jsme se do krovu a střechy,“ říká o prvním nadšení. Pak ale přišlo rozčarování. Během krátké chvíle někdo ukradl měděné okapy. „Šel jsem rovnou na Šindelnu a tam mi řekli, kdo to byl,“ pokračuje Chvojka. Zpátky už je nedostal. Kvůli možnosti získat dotace chtěl na budově udělat každý rok jen kus práce. Protože ale Rudolfov stojí na samotě na okraji Hradce, krádeže materiálu a skládání odpadu na pozemku jsou tu docela běžné. Před několika týdny navíc zloději vyřezali z celé budovy namontovaná okna. „Památkáři z Budějovic trvali na tom, že je tam musím dát, i když jsem jim říkal, že tam dlouho nevydrží. Stejně tam zůstaly delší dobu, než jsem čekal,“ míní Chvojka.
I přesto se myšlenky na zprovoznění restaurace nevzdává. Tvrdí, že ho neodradí ani neustálé tlaky na to, aby budovu prodal. „Dal jsem si osobní závazek do konce roku 2013. Když Rudolfov nedodělám, tak ho pustím,“ tvrdí.
Petru Chvojkovi patří i starý zanedbaný dům v ulici Pod Hradem, kde dřív přespávali bezdomovci. „Naskytla se možnost koupit druhou největší ruinu v Hradci, tak jsem do toho šel,“ vypráví.
Všechny peníze začal dávat do oprav domu v podhradí. Zatím je hotová střecha a práce dál pokračují. Do tří let chce mít hotovo.
„V přízemí by mohla být restaurace nebo jiné komerční využití a v části prvního patra bych bydlel s rodinou. Až budu v Hradci žít, tak dodělám a otevřu Rudolfov,“ dodává otec tří dětí.

Karel Čapek: Masarykův literární tajemník, jehož jméno samo bylo v cizině českým kapitálem