Čas měří šedesátkrát rychleji

Veřejné hodiny už ukazují přesně. Z města ale postupně mizí.

Hodina trvá pouhých šedesát sekund. A kdyby se chtěl kolemjdoucí řídit přesným časem, měl by trvale mezi dvanáctou a třináctou hodinou. Tak to vypadá na hodinách umístěných na budově Komerční banky v Klatovech. Nicméně zmíněné hodiny mají ještě jednu kuriozitu. Zmatek působí jen těm, kteří se na ně dívají ze strany směrem na náměstí. Z opačné strany jdou přesně. O vysvětlení Sedmička žádala přímo v bance. Tam ale redaktorku odkázali na tiskovou mluvčí do Prahy. Odpověď e-mailem nepřišla.

„Kuriózní čas ještě nedávno ukazovaly hodiny u kulturního domu. Na čtyřech deskách byl jen na jedné správný čas, na ostatních úplně jiný. Turisté tam stáli a smáli se, že na jedné desce je čas z Klatov, na další z Londýna, z Tokia a z Austrálie,“ upozornil Sedmičku na nefunkčnost veřejných hodin Zdeněk Drahný z Klatov. Sám se prý veřejnými hodinami neřídí. „Nosím hodinky na ruce nebo mám mobil. Řekl bych, že ani velké hodiny ve městě neplní svůj účel. Spíš jsou pro okrasu nebo místo pro reklamu,“ myslí si Drahný. Josef Blatský ze strakonické firmy Ekonomické služby-BH tvrdí, že špatný čas na veřejných hodinách už by měl nadobro zmizet.

„Hodiny jsou řízeny příjmem signálu. Ten někdy může vypadnout. Proto jsme do hodin nainstalovali nový typ elektroniky a výpadky času zmizely,“ uvedl Blatský. Sedmička zjistila, že veřejné hodiny spravují soukromé firmy. Radnice nemá se seřizováním přesného času nic společného. „My pouze pronajímáme pozemek a firmy nám odvádějí poplatky,“ uvedl tajemník klatovské radnice Miroslav Šafařík. To, že se hospodářská krize objevuje ve všech směrech, svědčí fakt, že i veřejných hodin ve městě, které si firmy na vlastní náklady provozují, ubývá. Například obrovské hodiny byly samozřejmostí na autobusovém nádraží. Tam už nejsou.

„Pokaždé, když jsem chvátala na autobus, sledovala jsem obrovské hodiny před vstupem do areálu. Teď už tam dávno nejsou, takže se cestující musí spoléhat na svoje hodinky nebo jít do čekárny,“ říká Jana Hloušková z Klatov. Hodiny zůstaly na vlakovém nádraží. Jedny na objektu, druhé v čekárně. Stejně velké jako u kulturního domu jsou i veřejné hodiny Na Rybníčkách. Nové se objevily v centru města, zejména na budovách lékáren a hodinářství. Ve správě je mají majitelé objektů nebo provozovatelé obchodů.