Čechům chybí kritické myšlení, tvrdí vzdělávací institut

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Nejen v souvislosti s rozmachem takzvaných fake news se často zdůrazňuje význam kritického myšlení. Řada obyvatel České republiky má ale s touto dovedností potíže. Tvrdí to vzdělávací institut GrowJob na základě výsledků jeho testu, kterého se zúčastnilo přes 1300 respondentů.

Úspěšnost online šetření se pohybuje pod 40 procenty, podle firmy tento výsledek poukazuje na nedostatečné používání kritického myšlení.

„Chyby v našem úsudku jsou způsobeny tím, že jsme od přírody nastaveni tak, abychom šetřili síly a spoléhali na zjednodušení a zkratky. Ty nám dříve dobře sloužily, dnes však žijeme v odlišných podmínkách. Mozek se primárně nevyvinul k tomu, aby dělal správná investiční rozhodnutí, ale k tomu, aby nám umožnil přežít a rozmnožit se. To stačilo,“ vysvětluje Lukáš Hána, konzultant společnosti GrowJob.

Kritické myšlení pak vnímá jako schopnost posuzovat kvalitu informací. Ne všechny informace jsou podle něj stejně spolehlivé a vypovídající. Hána, ale i další odborníci na vzdělávání, se budou problematice více věnovat na konferenci Krimyš, která se uskuteční ve čtvrtek v pražském Kině Lucerna.

"Žádná instituce, seminář ani přednáška nemůže někoho donutit kriticky myslet. Může ale pro lidi, kteří kriticky myslet chtějí, udělat příznivější podmínky. Dát jim zdroje a nástroje k tomu, jak své znalosti a dovednosti zlepšovat. Musí to tedy vyjít od člověka samotného. Článek nebo přednáška pak mohou spíše inspirovat. Vše ale bude stát na vůli člověka uvést věci v praxi," dodává Hána.