Černí pasažéři z Fukušimy

Fukušima, ilustrační foto

Fukušima, ilustrační foto Zdroj: VTM

Trvalo jim rok, než se přeplavili z Japonska na západní pobřeží USA. Teď z nich mají Američané zamotané hlavy.

V souvislosti se zemětřesením, ničivou vlnou tsunami a následnou havárií atomové elektrárny ve Fukušimě, se svět nejvíce obával radioaktivity. Ta ale nikde velké škody nenapáchala a dnes už na ni většina světa zapomněla. Americké zoology nedávno vyděsilo „živé znečištění“, které se díky tsunami přeplavilo přes oceán.

Sto tun vetřelců

Nedávno vyhodily mořské vlny na pacifické pobřeží poblíž amerického Newportu velký plovoucí dok. V době úderu tsunami ležel na mořské hladině pevně zakotvený ke břehu u japonského Sendai. Masy vody ho urvaly z kotev a zanesly na volné moře, kde se stal hříčkou větrů a mořských proudů. Transpacifická plavba mu zabrala více než rok.

Většina „pasažérů“ ale přežila cestu bez úhony. A je jich tu požehnaně. Na každém čtverečním metru povrchu doku žije 70 kilogramů nejrůznějších organismů – od řas až po kraby. Celkem jich dok přepravil z Japonska do Ameriky asi 100 tun.

Začala japonská invaze do USA?

Vědcům naskočily při nálezu doku na americkém pobřeží vrásky. Zatím nejsou hotoví s inventurou všech forem života, které se do Ameriky touto neobvyklou cestou dostaly. Je mezi nimi několik druhů vilejšů, hvězdic, ježovek, mořských sasanek, červů, mlžů, plžů sumek a kdo ví čeho ještě. Drtivá většina pochází z Japonska. Živočichů, kteří „nasedli“ na dok až během jeho plavby oceánem, je jen pár.

Živočichové z Japonska vyplavení v AmericeŽivočichové z Japonska vyplavení v Americe | VTMŽivočichové z Japonska vyplavení v Americe

Do Ameriky se dostala spousta nových druhů v nezanedbatelném množství. Dá se předpokládat, že většina rychle uhyne, protože nenajdou v nové domovině příhodné podmínky. Vědcům dělají starosti ty druhy, pro které by se mohla stát Amerika zemí zaslíbenou. Mohly by tu působit jako tzv. invazní druhy, které se rychle množí a vytlačují původní faunu a flóru.

Vědci jsou přesvědčeni, že tak masivní invaze cizích organismů, jakou zprostředkoval plovoucí dok utržený vlnou tsunami, jsou velmi vzácné. Například zaoceánské lodi mají sice také na trupu pod čarou ponoru uchycené nejrůznější organismy, ale jejich druhová pestrost a množství je ve srovnání s „japonskou zoo“ na plovoucím doku jako příslovečná kapka v moři.