Češi preferují skandinávský styl bydlení, chybí jim ale nápaditost

Bytový projekt v Česku

Bytový projekt v Česku

Interiér bytu v Rusku
Interiér bytu ve Finsku
Interiér vytu v Lotyšsku
Interiér bytu v Estonsku
Interiér bytu na Slovensku
5
Fotogalerie
Finská stavební a developerská firma YIT zpracovala srovnání sedmi trhů včetně Česka a Slovenska, na nichž se věnuje rezidenční výstavbě. Nové bydlení si mohou podle očekávání nejsnáz pořídit obyvatelé Finska, nejhůře dostupné je v Rusku. Výzkum mapoval i trojici pobaltských států. Pokud jde o interiéry, Češi upřednostňují hlavně funkční hledisko, zatímco směrem na východ byty nabývají na pestrosti.

Na příkladu projektů YIT je vidět, že průměrná cena za metr čtvereční je nejvyšší ve Finsku. Ačkoli obyvatelé severského státu za něj platí u nového bytu v průměru 3100 eur, tedy zhruba 77 tisíc korun, na základě srovnání příjmů je právě pro ně bydlení nejdostupnější. Za nimi následují Česko a Slovensko a poté pobaltské státy. Z nich je nejhorší situace v Estonsku. Nejméně dostupné je nové bydlení pro obyvatele Ruska, ačkoli oproti Finům dají za čtvereční metr nového bytu v průměru o téměř 40 tisíc korun méně.

Litevci a Češi nechtějí do pronájmu

V Česku a na Slovensku začaly ceny bytů po boomu z let 2006 a 2007 padat a pokles pokračoval až do sledovaného roku 2011. V Litvě a Lotyšsku byl propad cen ještě mnohem strmější. Z hlediska cen bytů krize příliš nezasáhla Finsko, kde ceny dál stoupají. Také v Rusku nebyl propad tak patrný.

Prohlédněte si oblíbené interiéry podle národního vkusu:

Silně zakořeněná preference vlastnického bydlení v Česku, kdy si byty pronajímá pouhá pětina lidí, není v rámci sledovaných zemí nejvyšší. Prvenství drží Litevci, kterých žije v pronájmu jen necelých sedm procent. Opakem je Rusko. Tam je trend stěhování za prací a střídání bydlení poměrně rozšířený. Nájemní bydlení využívá téměř 37 procent obyvatel.

Moderní a funkční, ale trochu nuda

Pokud jde o zařízení bytů, Češi upřednostňují hlavně funkční hledisko. „Mají rádi moderní, ne příliš luxusní, spíše funkční styl, poskládaný ze sortimentu velkých nábytkových řetězců, přičemž převažuje skandinávský design. V oblibě mají i menší italské či německé dodavatele nábytku. Podobně je na tom Slovensko,“ popisuje Zuzana Martínková, manažerka marketingu a prodeje YIT. V bytech na Slovensku se ale objevuje větší pestrost. „Nalézt lze vybavení ve velmi zdobném Versace stylu, i interiéry v přísně minimalistickém či funkcionalistickém duchu,“ dodává Martínková.
Skandinávská čistota a jednoduchost je typickým znakem severských bytů a domů. Převažuje bílá barva, k ozvláštnění interiérů se využívá kontrastní barva buď v podobě výrazných doplňků a obrazů, anebo barevný nátěr jedné ze stěn obytné místnosti. Trendem jsou výrazné tapety. V interiérech seveřané preferují světlé odstíny dřeva.

Samostatná kuchyně ano či ne

Vkus domácností v Rusku naopak jednoduše charakterizovat nelze, a to hlavně kvůli vlivům mnoha národností. Byty se klientům obvykle předávají nezařízené ve fázi hrubé stavby, kdy chybí podlahy, dveře i obklady a sanita v koupelně. „V Rusku můžeme, a speciálně to platí o Moskvě, najít všechny styly vybavení včetně známé zdobnosti, o níž se dá říci, že v interiérech převažuje. V oblasti Kazaně je ale například velmi oblíbený nábytek skandinávských řetězců,“ vysvětluje Martínková.

Velké rozdíly panují v názorech na to, zda kuchyň má být samostatná nebo propojená s obývacím pokojem. Alespoň optické oddělení od zbytku bytu požadují nejčastěji Litevci a Rusové. V Česku se naopak byty s kuchyněmi v samostatných místnostech dnes staví minimálně.