Česká firma jedná s bankami na Wall Street, chtějí její software

Manta Tools

Manta Tools Zdroj: Manta

Mladá česká společnost Manta Tools má slušně nakročeno k tomu výrazně se uchytit na severoamerickém trhu. Po několikaměsíčním pobytu v San Francisku a Silicon Valley v rámci programu Czech ICT Incubator zde otevřela obchodní zastoupení a vyjednává o několika velkých obchodech a ve hře jsou také investice.

„S investory ze Silicon Valley se bavíme o prvotní seed investici ve výši jednoho milionu dolarů,“ říká v rozhovoru šéf Manta Tools Tomáš Krátký. „V dalším kole, což je round A, bychom pak mířili na pět milionů dolarů.“

Manta je aktuálně ve fázi, kdy musí investorům prokázat hodnotu. „Když získáme alespoň tři velké projekty, které máme ve Státech rozjeté, dopadne to,“ navazuje Krátký. „Aktuálně děláme na pilotních projektech pro osm velkých amerických společností včetně bank z Wall Street.“ Jejich jména prozatím veřejně nemůže komentovat.

Za IT obry

Mantě se v Silicon Valley podařilo dostat k jednáním ve velkých IT firmách jako Oracle, IBM, Teradata nebo Informatica, což často přineslo nové obchodní možnosti. „Zejména díky Informatice jsme získali značné množství doporučení a příležitostí,“ říká Krátký. „Obecně nám CzechAccelerator hodně prospěl. Zejména přes Romana Horáčka, který se tam o program stará, se nám podařilo získat dobré kontakty. To firmu nakoplo.“

K tématu:

Vedle otevření zastoupení v San Francisku chce česká firma rozjet větší obchody také ve Velké Británii a Německu, kde rovněž buduje obchodní zastoupení. Společně s tím mají do firmy přibýt noví vývojáři.

O Manta Tools jsme , těsně předtím, než se do Valley vydala. Nástroj, který byl vyčleněn do samostatné firmy z Profinitu, umožňuje analyzovat a sledovat toky dat na údajně takové úrovni, kterou nikdo jiný na světě nezvládne.

„Metadatové nástroje od IBM a dalších firem umí pracovat jen částečně, neporadí si ale s kódem. Ten je ale všude, takže se informace musí dohledávat ručně, což stojí čas i peníze,“ vysvětluje Krátký. „My umíme analyzovat i kód, rozebereme ho na atomy. Můžeme tak například přesně vidět, odkud kam proudí data, jak přesně probíhá komunikace či lze specifikovat, proč jsou některé datové toky velké.“ To firmám výrazně šetří peníze za provoz datových skladů. .