Česká kniha roku zve na český venkov na sklonku normalizace

Jiří Hájíček

Jiří Hájíček Zdroj: CTK

Dva vítěze má dvanáctý ročník výročních cen Magnesia Litera. Titul Kniha roku a finanční prémii 200 tisíc korun si ze včerejšího večera v Národním divadle odnesla próza Jiřího Hájíčka Rybí krev. Hájíček se znovu pustil do venkovské prózy jako ve svých nejznámějších knihách (Zloději zelených koní, Selský baroko). Tentokrát zve na jihočeský venkov na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století.

Oceněná kniha Jiřího Hájíčka, Rybí krevOceněná kniha Jiřího Hájíčka, Rybí krevOceněná kniha Jiřího Hájíčka, Rybí krev

Naopak druhou nejprestižnější cenu, Literu pro nakladatelský počin, získalo Druhé město za vydání čítanky z „jiné“ české literatury z let 1745-1947 nazvané Živ jsem byl! Tu vybral a uspořádal Ivan Wernisch, jenž tak volně navazuje na antologie Zapadlo slunce za dnem, který nebyl (2000), Píseň o nosu (2005) a Quodlibet (2008).

Dle tradice cen kniha roku již nemohla ovládnout kategorii, v níž původně bojovala. Rybí krev se tak nestala prózou roku, ale přepustila místo Zuzaně Brabcové a její novince Stropy. Kniha odehrávající se v psychiatrické léčebně porazila vedle Hajíčka ještě další čtyři kandidáty včetně Jiřího Kratochvila a jeho novinky Dobrou noc, sladké sny.

V dalších kategoriích již o přízeň poroty vedené písničkářem a předsedou Českého centra PEN klubu Jiřím Dědečkem usilovaly vždy trojice kandidátů. Lítý boj se odehrál v kategorii Literatura faktu. Na cenu aspirovala uznávaná historička umění Milena Bartlová s knihou Skutečná přítomnost, dále etolog, antropolog a esejista Stanislav Komárek s provokativní knihou Muž jako evoluční inovace? Cenu ale nakonec získal Jiří Křesťan se svou monumentální biografií Zdeňka Nejedlého. Historici o ní mluví jako o největší monografii vědce u nás vydané vůbec.

O Literu za poezii svedla boj trojice autorů střední generace a nakonec ji ovládl nejmladší z tvůrců – Jakub Řehák. Jeho druhá sbírka Past na Brigitu nabídne čtenáři témata jako práce, sex či válka, vše svébytně podané pohledem a jazykem velmi svojského básníka.

Možná vůbec nejpopulárnější knihou, která letos získala některou z cen, je Velké dobrodružství Pepíka Střechy od jednoho z předních tuzemských ilustrátorů Pavla Čecha. Ta zvítězila v nové kategorii pro nejlepší knihu pro děti a mládež. Čech tak porazil veleúspěšnou autorku dětské literatury Marii Horákovou (s knihou Mrakodrapy) a knihu Rostlinopis tvůrčího dua Jiří Dvořák – Alžběta Skálová.

Letos porota hodnotila 324 přihlášek. Do konečných nominací v celkem sedmi kategoriích vybrala 24 titulů.

Magnesia Litera 2013

Magnesia Litera – Kniha roku 2013, Jiří Hájíček: Rybí krev (Host)
Litera za prózu, Zuzana Brabcová: Stropy (Druhé město)
Litera za nakladatelský čin, Ivan Wernisch: Živ jsem byl! (Druhé město)
Litera za literaturu faktu, Jiří Křesťan: Zdeněk Nejedlý (Paseka)
Litera za poezii, Jakub Řehák: Past na Brigitu (fra)
Litera za knihu pro děti a mládež, Pavel Čech: Velké dobrodružství Pepíka Střechy (Petrkov)
Litera za překladovou knihu, Richard Pietrass: Z lemu snu (Přeložila Věra Koubová, Revolver Revue)
Litera pro objev roku, Jaroslav Žváček: Lístek na cestu z pekla (Paseka)
Cena čtenářů, Kateřina Tučková: Žítkovské bohyně (Host)

Pramen Magnesia Litera