Česká společnost spouští s 3D fotografiemi revoluci v nakupování

3D fotoaparát

3D fotoaparát Zdroj: 3D V360

Domácí vývojáři vymysleli technologii vytvářející trojrozměrné fotografie libovolných předmětů. Jejich detailní vertikální 360° fotky, kterým lidé z firmy 3D V360 říkají 3Doidy, slibují změnit způsob, jakým si vybíráme zboží na internetu. Už nyní je používá několik velkých hráčů na trhu.

Stojím na okraji rozsáhlého průmyslového areálu v ostravské čtvrti Mariánské Hory a cítím se trochu ztraceně. „Musíte jít pořád dozadu a u stavebnin zahnout doleva,“ navádí mě po telefonu Petr Bubeníček, spoluzakladatel firmy 3D V360. Nakonec je nacházím v kancelářích u rozlehlého skladového areálu.

Trochu nezvyklé místo pro technologický start-up – člověk očekává výstavnou, bohatě prosklenou budovu a někde vzadu kopu hučících serverů. Další překvapení následuje po vstupu do studia. Jeho dobrou čtvrtinu zabírá mohutný stroj skrytý za černými závěsy. Kvůli němu tu vlastně jsem.

Výrobní tajemství

Za závěs sice nahlédnout smím, ale fotit rozhodně nemohu. Celý přístroj skládající se z několika světel, pohyblivého rámu a fotoaparátu je totiž životně důležitým tajemstvím firmy. „Je tady pár věcí, které si chceme nechat patentovat,“ vysvětluje důvod svého tajnůstkářství Bubeníček.

Pro zajištění pohledu v rozsahu 360° je třeba pořídit 324 snímků výrobku, z nichž se skládá výsledný 3Doid

Samotný stroj umí jako jediný (přinejmenším v Evropě) nafotit předmět v devíti hladinách, takže lze fotomodel otáčet i vertikálně. „Něco podobného dělá jeden Američan,“ říká technolog firmy Marek Votroubek s tím, že na rozdíl od české 3D V360 fotí jen na zakázku a za mnohem větší peníze. „Fotí v deseti hladinách za cenu od 240 dolarů, což je v porovnání s našimi devítihladinovými 3Doidy za čtyři eura dost velký rozdíl,“ dodává.

Stroj pořídí 324 fotek každého výrobku, z nichž se pak skládá 3Doid. To vše při tempu až padesát výrobků denně. „Foťák to vydrží dva až tři týdny, pak musí do servisu,“ upozorňuje Votroubek.

3D databáze elektroniky

3Doidy najdou uplatnění především v internetových obchodech. Průzkumy totiž ukazují, že čím lépe si může zákazník zboží prohlédnout, tím spíš si ho koupí a nebude ho muset vracet. E-shopy tak ušetří náklady spojené s vracením nechtěného výrobku a spokojenější jsou i zákazníci, vysvětlují lidé z 3D V360.

Navíc e-shopy se musí postarat pouze o umístění snímků na svůj web. Výrobu 360° fotek si nemusí u nikoho zadávat, společnost 3D V360 fotí veškerou elektroniku, co přichází na trh. Už teď je ve firemní databázi společnosti přes 2300 položek a každý týden přibývá dalších 200. „Jsme první fotobanka s černou elektronikou na světě,“ sděluje partner firmy a generální ředitel Tomáš Rejzek.

Téměř všechny 3Doidy v katalogu lze otáčet i vertikálně, Výjimkou je jen určité specifické zboží. „Kdo by také potřeboval vidět monitor nebo sluchátka shora?“ pokládají řečnickou otázku konstruktéři. Větší z obou strojů zvládá nafotit veškerou běžnou domácí elektroniku.

Český trh nestačí

V plánu je stavba dalších strojů, které zvládnou nafotit třeba i lednici. Možnosti jsou ale ještě větší. „Technicky lze nafotit předmět jakýchkoli rozměrů, třeba ferrari,“ podotýká Rejzek.

3Doidy právě nyní nasazují velcí hráči českého trhu – internetové obchody CZC.cz a Datart.cz a srovnávač cen Heuréka.cz. Autoři projektu ale přiznávají, že jejich ambice sahají dál než jen na tuzemský trh. „Česká republika není náš cílový trh,“ říká Rejzek. „V následujících měsících se chystáme do Evropy,“ dodává. Do konce roku chce 3D V360 své fotky dostat do desítky evropských internetových obchodů.

Raketový start

Začátky byznysu byly překotné. „Můj táta pracuje ve firmě vyrábějící plastové díly pro automobilový průmysl. Před třemi lety přišel s nápadem vytvořit technickou dokumentaci k jednotlivým výrobkům, aby usnadnil mistrům nastavování strojů na výrobu jednotlivých dílů,“ popisuje spoluzakladatel Bubeníček, jak přede dvěma lety vznikla první série vertikálních 360° fotografií.

S kamarády pak začal ve volném čase vyvíjet stroj a software, který by proces výroby 360° fotek urychlil a usnadnil. Fotili například trojrozměrné snímky jídla pro jednu pražskou restauraci.

Počítač výsledný model z jednotlivých snímků sestavuje automatickyPočítač výsledný model z jednotlivých snímků sestavuje automaticky|Stepan Bruner, E15

Věci se daly do pohybu až poté, co se autoři loni v říjnu spojili s brněnským akcelerátorem start-upů Opifer. „Líbil se nám tým, jejich schopnosti, věděli jsme ale, že je potřeba najít skutečný produkt namísto focení jídla – tedy co je dnes 3Doid.

Společně jsme vytvořili obchodní model pro prodej 3D fotografií aktuálních produktů pro celý evropský trh. Tak vznikl obchodní model 3Doid, který je jediný na světě,“ uvádí partner Opiferu Lukáš Foral. Následovalo stěhování z garáže rodinného domku v Litomyšli do prvních skutečných kanceláří v Brně.

Přesnost a automatizace

„Akcelerátor po nás začal dupat. To na jednu stranu není moc příjemné, celý projekt se ale zato začal rozjíždět,“ říká Bubeníček. „Letos v lednu jsme začali stavět první stroj. Od března fotíme a v květnu jsme se stěhovali sem do Ostravy,“ popisuje překotný vývoj. „Často fotíme i přes noc,“ dodává Bubeníček.

Jeho kolega Ondřej Kučírek mezitím na stůl přede mnou odkládá jeden SSD disk vedle druhého a hned bílými rukavičkami bere další a vkládá ho do menšího z obou přístrojů. Na monitoru před námi vyskakuje záplava snímků, z nichž počítač složí další 3Doid. Právě automatizace zpracování snímků je klíčovou součástí zrychlení procesu výroby 3Doidu.

Předmět také musí být dokonale nasvícený, aby na pozadí nic nerušilo, a důležitá je i úplná čistota. Proto ty rukavice. Na odstranění prachu slouží stlačený vzduch.

LUUV – kapesní steadicam se chystá do světa