České kanceláře se stále více zelenají

Ze všech stran dnes znějí volání po úsporných stavbách, nejlépe nízkoenergetických či dokonce pasivních. Nejinak tomu je i na trhu s kancelářskými nemovitostmi, který už napjatě vzhlíží k roku 2018.

[file:10115:small:right]

Od té doby se totiž podle nařízení Evropské unie budou muset všechny veřejné stavby stavět v nízkoenergetickém standardu. Nicméně již dnes začíná být téměř samozřejmostí stavět takovou budovu, která spotřebuje co nejméně energie a která je velmi ohleduplná ke svému okolí. V Praze máme jeden zářivý klenot, který tak trochu předběhl dobu - centrální sídlo skupiny ČSOB v Radlicích. Jelikož hlavním tématem tohoto čísla Realitu je právě kancelářský trh, podívali jsme se této budově tak trochu pod pokličku. A nutno rovnou dodat, že zaměstnanci jiných firem potící se ve starších budovách bez řízení cirkulace vzduchu a dalších technologických vymožeností, mohou jen závidět. Snad se podobné budovy stanou brzy nejen v Praze standardem, zájem nájemců o ně by určitě byl.

Konec konců první měsíce letošního roku signalizují poměrně výrazné oživení na kancelářském trhu, který by se měl stát pro příští měsíce motorem pro oživení celého českého realitního trhu. Držme si palce, aby se tak opravdu stalo a aby současný nárůst poptávky nebyl pouze dočasný.

Hodně jarní pohody vám přeje

*Tomáš Johánek, šéfredaktor*