Česko prý nasadí proti daňovým podvodníkům systém od zbrojovky BAE

BAE Systems

BAE Systems Zdroj: BAE Systems

Středoevropské státy včetně Česka údajně plánují koupit systém pro boj s daňovými podvody od největší evropské zbrojovky BAE Systems. Finanční správy ovšem nehodlají likvidovat neplatiče raketovou palbou, ale analytickým softwarem NetReveal, který již úspěšně funguje na Slovensku. Napsaly to britské Financial Times, české ministerstvo financí ale tvrdí, že má jiné priority.

BAE Systems podle britského deníku jedná o prodeji svého softwaru NetReveal s vládami České republiky, Polska a Maďarska. „Digitální obrana je novým bojištěm. To je současná realita,“ citovaly Financial Times vyjádření George Robbinse, ředitele pro NetReveal.

Středoevropští hlídači daňové kázně se prý inspirovali na Slovensku, které podle listu software od BAE zavedlo loni v březnu a slaví s ním úspěchy. Pořizovací cena se údajně Bratislavě vrátila během měsíce provozu a za jeho půlroční fungování země zvedla daňové inkaso o 500 milionů eur.

„Ostatní státy v regionu se o slovenské zkušenosti s programem aktivně zajímají,“ doplnil pro Financial Times oblastní šéf prodeje David Chapman.

Podle George Robbinse software od BAE nyní používají tři desítky zejména bohatších zemí. Patří mezi ně vedle Slovenska vlády Velké Británie, Austrálie a dalších států západní Evropy a severní Ameriky. Společnost zároveň věří, že během dvou let počet klientů zdvojnásobí.

BAE Systems Applied Intelligence
Kybernetickou bezpečností se v rámci zbrojovky BAE Systems zabývá zvláštní divize Applied Intelligence, která vznikla v roce 2008 akvizicí technologické firmy Detica. BAE následně přikoupila další společnosti a loni v únoru divizi BAE Systems Detica přejmenovala na BAE Systems Applied Intelligence. Její roční tržby přesáhly 1,2 miliardy liber, což je víc než 45 miliard korun. Příjmy celé skupiny BAE přesahují 18 miliard liber (663 miliard korun). Mezi produkty divize patří právě NetReveal, ale i další analytické a bezpečnostní programy jako CyberReveal nebo StreamShield.

České ministerstvo financí však zájem o NetReveal nepotvrdilo. „Nejedná se o nákup jednoho konkrétního softwaru, ale koncepčně diskutujeme o pořízení systému pro analýzu dat,“ uvedl pro E15.cz mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Podle něj není nákup takového softwaru pro resort na pořadu dne, prioritou jsou dva jiné projekty. Jde o elektronickou evidenci tržeb a systém kontrolních hlášení daně z přidané hodnoty. Resort si od nich slibuje lepší výběr daní až o 30 miliard korun.

Systém proti karuselovým podvodům

NetReveal odhaluje zejména karuselové podvody, které využívají toho, že dodání zboží do jiné země Evropské unie je osvobozeno od DPH. Zboží záměrně cestuje dlouhými distribučními řetězci, jež překračují hranice států EU, a v určitém okamžiku je krácena daň. Příslušný plátce DPH je buď nekontaktní, nebo firmu zastupuje jen takzvaný bílý kůň.

A jak NetReveal funguje? Software prochází obrovské množství dat o platbách, vývozu, dovozu nebo vlastníků firem a na jejich základě vytváří mapy probíhajících obchodních transakcí, které odkrývají podezřelé chování. Úřadům pak umožňují odhalit podvody a stíhat pachatele. Podle Robbinse jde především o organizované gangy, které své kriminální jednání skrývají pod pláštíkem byznysu.

Digitální zbraně jsou pro britskou BAE Systems i její konkurenty momentálně nejrychleji rostoucím odvětvím. Zbrojní průmysl se totiž stále více věnuje informační bezpečnosti, aby kompenzoval slábnoucí výdaje vlád na tradiční vojenskou techniku.

Největší zbrojní koncern v Evropě
BAE Systems je britská zbrojní firma sídlící v anglickém Farnborough. Je největším evropským zbrojním koncernem a zároveň třetí největší zbrojní firmou na světě. Společnost vznikla v listopadu 1999 po fúzi výrobce elektroniky a lodí Marconi Electronic Systems a zbrojního koncernu British Aerospace v hodnotě 7,7 miliard liber.
Společnost je nástupcem řady výrobců letadel a elektroniky, například firmy Marconi Company, jednoho z nejstarších leteckých výrobců Avro, firmy de Havilland, jež vyvinula první civilní proudový dopravní letoun de Havilland Comet, společnosti British Aircraft Corporation, která společně s francouzským koncernem Aérospatiale vyvinula nadzvukový dopravní letoun Concorde a nakonec i Supermarine, výrobce legendárního Spitfiru.
V současnosti se BAE podílí na řadě velkých zbrojních projektů, například participuje na projektu Lockheed Martin F-35 Lightning II, je součástí konsorcia, jež vyvinulo víceúčelový bojový letoun Eurofighter Typhoon a podílí se i na projektu stavby dvojice nových letadlových lodí třídy Queen Elizabeth pro Royal Navy. Zdroj: Wikimedia