Česku se představí autorka nejvyššího mrakodrapu navrženého ženou či tvůrce olympijského stadionu v Tokiu

Nový olympijský stadion v Tokiu má tři úrovně hlediště ukryté částečně pod střechou vyrobenou z oceli a dřeva. Stavaři při jeho budování použili více  dva tisíce metrů kubických dřeva z každé ze 47  japonských prefektur.

Nový olympijský stadion v Tokiu má tři úrovně hlediště ukryté částečně pod střechou vyrobenou z oceli a dřeva. Stavaři při jeho budování použili více dva tisíce metrů kubických dřeva z každé ze 47 japonských prefektur. Zdroj: Profimedia.cz

Mrakodrap Vista Tower podle návrhu Jeanne Gangové v Chicagu.
Americká architektka Jeanne Gangová.
Stavba z dílny Studia Gang, která zdobí chicagskou zoo.
Writers theatre v americkém Glencoe od architektky Jeanne Gangové.
Pohled na kampus chicagské univerzity od Studia Gang.
12
Fotogalerie

V pražském Centru pro architekturu a městské plánování CAMP, které spadá pod městský Institut plánování a rozvoje, začíná v pátek večer série on-line přednášek světově uznávaných architektů s názvem Urban Talks. Jako první vystoupí Američanka Jeanne Gangová, která v rodném Chicagu dokončuje 101patrový mrakodrap Vista Tower, popisovaný jako nejvyšší stavba na světě navržená ženou. V pondělí bude následovat proslov tvůrce nového olympijského stadionu v Tokiu Kengo Kuma a na závěr bloku se představí Ital Carlo Ratti, který nyní tvoří z přepravních kontejnerů moduly používané jako kóje při léčbě pacientů s Covid-19.

Studio založené Gangovou se sídlem v Chicagu a pobočkami v New Yorku, San Franciscu a Paříži loni vyhrálo soutěž na rozšíření mezinárodního letiště Chicago O'Hare. Mezi další významné projekty studia patří například Aqua Tower v Chicagu, centrum Richarda Gildera pro vědy, vzdělání a inovaci v New Yorku nebo například Bengt Sjostrom Starlight Theater v Rockfordu ve státě Illinois.

Časopis Time zařadil loni Gangovou jako jedinou osobnost z oblasti architektury na seznam sto nejvlivnějších lidí na světě a zároveň ji označil za nejsilnější současný hlas architektury. Její přednáška s českým moderátorem začíná na campuj.online v 19 hodin a diváci mohou pokládat dotazy přes chat.

V pondělí se k ní přidá v rámci mezinárodního Virtual Design Festivalu japonský tvůrce Kengo Kuma, který spojuje tradiční japonské principy s moderním přístupem a současnými technologiemi. Mezi jeho významné stavby patří nová budova Victoria and Albert Museum ve skotském Dundee či nový olympijský stadion v Tokiu, který vznikl na místě původního národního sportoviště.

Do třetice se představí českým divákům ve středu 20. května italský architekt a inženýr Carlo Ratti. Se svým týmem SENSEable City Lab se zamýšlí nad tím, jak efektivně propojit digitální svět s fyzickým prostředím. Pro výstavu Expo 2020 připravuje italský pavilon, který bude mít strukturu inspirovanou nejvyspělejšími prvky udržitelnosti a cirkulární ekonomiky.

Ve spolupráci s mezinárodním týmem odborníků také přeměnili přepravní kontejnery na moduly pro intenzivní péči o pacienty s onemocněním COVID-19. Jejich první prototyp CURA je již od dubna provozu v nemocnici v Turíně.

„Vyhlášení nouzového stavu a omezení akcí jsme v CAMP přijali jako výzvu. Snažíme se využít karantény k tomu, abychom přilákali řečníky, které se nám do Prahy dlouhodobě nedařilo přivézt, ať už z časových či jiných důvodů,“ řekl k programu přednášek Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje, pod který CAMP spadá.