Cesta do hlubin imperfekcionistovy duše

Spisovatel a původem novinář Tom Rachman

Spisovatel a původem novinář Tom Rachman Zdroj: Profimedia.cz

Nejsmutnější humoristický román, který si dnes můžete přečíst. Nebo nejrealističtější vhled do současné novinařiny. Obojí nabídne vynikající román Imperfekcionisté, který v roce 2010 napsal Tom Rachman a jejž nyní vydává brněnské nakladatelství Host. Pro pochopení novináře a jeho specifické duše snad nikdo neudělal nikdy více.

Rachman pro svůj vhled do proměn novinařiny za posledních padesát let zvolil vhodnou formu. Vypráví osudy jedenácti lidí, které ovlivňuje existence jednoho mezinárodního deníku sídlícího v Římě. Mezi nimi najdeme zahraničního dopisovatele v Paříži, šéfredaktorku, finanční ředitelku nebo vnuka původního zakladatele deníku, který je donucen personálu oznámit, že tento podnik definitivně končí. Zároveň Rachman jednotlivé kapitoly doplňuje o stručnou historii tohoto deníku a události, které ho k neslavnému konci přirozeně dovedly.

Zcela tedy chybí hlavní postava, tou se stává archetyp novináře. Tedy možná kdysi idealisty, jenž se postupně mění v realistu až cynika. Možná to někomu přijde až příliš tvrdé, ale Rachmanův popis kdysi snad prestižního „řemesla“ je dost blízko současné realitě. A autor také své postavy umí zachytit v těch nejpřesnějších situacích, v nichž se jejich charaktery dokonale projeví.

Humor smutných hrdinů

Ať už je to starý pařížský dopisovatel, který si vymyslí story jen proto, aby nepřišel o práci. Přesný je také příběh ekonomické redaktorky. Ta se dá dohromady s totálním budižkničemu, jenž jí finančně vysává, a to jen proto, aby nezůstala v životě sama. Smutně zábavný je také osud autora nekrologů, jemuž zemře dcera a on konečně začne žít a psát tak dobře jako nikdy předtím.

Všechno zní naprosto uvěřitelně, a byť člověk v novinách něco podobného neprožil, jsou mu tyto osudy blízké. Smutné hrdiny vlastně chápe, protože se mu dnes a denně děje něco dost podobného, jeho příhody vycházejí ze stejných základů. Vskutku komický je tu ale jen příběh mladého uchazeče o post káhirského dopisovatele. Toho z jeho postu zcela mistrovsky vystrnadí ostřílený matador. Další osudy jsou ale pochmurné až mrazivé (kapitoly věnované finanční ředitelce a vydavateli) a smát se jim můžou jen skuteční imperfekcionisté, kterých snad jsou i redakce českých deníků stále plné.

Tom Rachman: Imperfekcionisté Nakladatelství: Host, 2013 Překlad: Ivana Kuglerová Hodnocení: 80 %