Cesta jako cíl: Švýcarské vlaky nabízejí jedinečné vyhlídky i gastronomické zážitky

Cesta do Andermattu panoramatickým vlakem je jedinečným zážitkem nejen pro milovníky železnic.

Cesta do Andermattu panoramatickým vlakem je jedinečným zážitkem nejen pro milovníky železnic. Zdroj: Andermatt, vlak, Švýcarsko, dráhy

Švýcarské vyhlídkové vlaky jsou v Evropě raritou. Trasy železnic vedou od vysokohorských ledovců až na pobřeží k palmám. Jedna ze tří světových tratí, které jsou zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO, se nachází právě ve Švýcarsku.
Nádraží Ospizio Bernina
Nádraží Ospizio Bernina
Nádražní restaurace v alpském Filisuru
Nádražní restaurace v alpském Filisuru
35
Fotogalerie

Švýcarská železnice je jednou z mála na světě, která se může pochubit tím, že je zdejší trať zapsaná jako součást světového kulturního dědictví UNESCO. Rhétská dráha ale nenabízí jen unikátní architekturu či dechberoucí výhledy, ale i tradiční gastronomii. Podívejte se na obsáhlou fotogalerii.

Švýcarsko je propojené hustou železniční sítí, která překonává mnohé alpské průsmyky. Vlaky jezdí obvykle bez zpoždění a při přestupech na sebe plynule navazují, což je ve Švýcarsku samozřejmost. Možná proto, ale zejména díky možnosti nádherných výhledů, si je oblíbili i čeští turisté.

„Češi tradičně patří do top desítky národností, co se týká cestování v Bernina Expresu,“ říká Jennyfer Cirignotta, obchodní manažerka železniční společnosti Rhätische Bahn.

Švýcarské dráhy, a zejména alpské železnice, mají své obrovské kouzlo. Jedna z tratí je dokonce zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO. Takzvaná Rhétská dráha vede přes průsmyky Albula a Bernina. Za projetí stojí i železnice kaňonem Rýnské soutěsky až do horské Arosy.

Ale není to jen přesnost a krásná panoramata, co pasažéry láká na švýcarské koleje. Švýcarskou železnici dokreslují i nádraží s tradičními restauracemi a bistry. Na hlavním nádraží v Curychu se dokonce koná food festival s nabídkou gastronomie z celého světa.

Na některých zastávkách se mohou milovníci vlaků dokonce ubytovat přímo na nádraží, popřípadě v blízkém okolí. „Opravdový šotouš si ubytování objedná například přímo na starém horském nádraží Alp Grüm, které leží ve výšce 2091 metrů. V pokoji není televize, aby hosty nerozptylovala od jedinečných výhledů na Alpy. Bez nadsázky se dá říct, že místními televizemi jsou okna,“ popisuje vysokohorské nádraží Alena Kuokalová, ředitelka českého zastoupení centrály cestovního ruchu Switzerland Tourism.