Čeští akademici vypočetli jako první dráhu čeljabinského meteoritu

Meteorit padající na Ural

Meteorit padající na Ural Zdroj: ctk/ap

Čeští vědci z Akademie věd ČR jako první a prozatím jediní na světě publikovali přesné výpočty dráhy letu meteoritu, který před více než týdnem dopadl v okolí uralského Čeljabinsku. Akademici to oznámili v tiskové zprávě. Ruští odborníci mezitím podle agentury DPA oznámili nález dalších více než sta úlomků kosmického tělesa.

Vědci z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově v čele s Pavlem Spurným při své práci použili sedm videozáznamů pádu, které byly přístupné na internetu a byly vhodné pro určení zeměpisných souřadnic.

„Tímto celosvětovým úspěchem astronomové z Astronomického ústavu AV ČR navázali na tradici započatou již v padesátých letech minulého století,“ uvedl Astronomický ústav Akademie věd ČR. Poprvé v historii byl tehdy fotografován pád meteoritu, spočítána jeho dráha ve sluneční soustavě, v atmosféře Země i místo dopadu.

Dráha dlouhá 254 kilometrů

Z výpočtů, které akademici nyní zveřejnili, vyplývá, že pozorovaná dráha takzvaného čeljabinského meteoritu byla dlouhá 254 kilometrů a že těleso bylo poprvé zachyceno ve výšce necelých 92 kilometrů nad zemským povrchem. O jedenáct sekund později se ve 32kilometrové výšce začalo rozpadat, čímž se výrazně zvýšila plocha vystavená atmosféře, takže odpařování narostlo a objekt byl na krátkou dobu jasnější než slunce.

Největší úlomek o velikosti kolem půl metru a hmotnosti 200 až 500 kilogramů dopadl do jezera Čerbakul, jehož led v rychlosti asi 150 metrů za sekundu prorazil. Rusové tuto část prozatím nenašli.

Dopad ruského meteoritu není selháním astronomie