Chceš pískat? Běž na vysokou

Fakulta sportovních studií v roce 2014 do světa vyšle až osmdesát rozhodčích s titulem bakalář.

Brňan David Otáhal chtěl být odmala hokejistou. Když jeho kariéra gólmana i vinou zranění nevyšla podle představ, svůj sen přehodnotil.
U hokeje ale zůstal, jen brankářský dres vyměnil za pruhovaný a místo lapačky vzal do ruky píšťalku. Aby své šance zvýšil, od začátku podzimu studuje na Fakultě sportovních studií brněnské Masarykovy univerzity bakalářský obor Tělesná výchova a sport, směr Rozhodčí kolektivních sportů.
„Hodně lidí z mého okolí si myslí, že je zbytečné studovat něco, co jde vykonávat i bez vysoké školy. Já mám po těch pár týdnech jiný názor. Výuka je dost zajímavá a teprve se ukáže, jestli to mělo smysl. Mladým rozhodčím ale obor může jen prospět,“ myslí si dvaadvacetiletý Otáhal. Fakultu by v roce 2014 mělo opustit s titulem bakalář a nejvyšší rozhodcovskou licencí až osmdesát fotbalových a hokejových sudích.
Unikátní projekt, na kterém škola spolupracuje s hokejovým i fotbalovým svazem a Unií českých fotbalových rozhodčích, si vyžádal tři roky příprav. A ve světě nemá obdoby. „Když jsme hledali instituce, které se něčím podobným zabývají, v Evropě jsme nic nenašli. Jen v Bostonu existuje škola, která vzdělává basketbalové rozhodčí,“ uvedl vedoucí projektu a proděkan pro studium sportovní fakulty Ladislav Bedřich. Cíl oboru je jasný, vychovat kvalitnější rozhodčí. Třeba ve fotbale dnes sudí licence získávají na základě krátkodobých školení a kurzů. A pak doufají v zařazení na listinu sudích.
„Rozhodčím pro první a druhou ligu se stanete tak, že vás někdo vybere. Je to absurdní a z mého pohledu absolutně nepřípustné. My ty lidi vlastně posíláme na hřiště do situací, na které je nejsme schopni připravit. Svěříme jim zápasy, ve kterých se točí velké peníze, a nedokážeme je dostatečně vyškolit. To je, jako kdybyste chlapa bez řidičáku poslali šoférovat kamion na dálkové trasy,“ přirovnává předseda Unie českých fotbalových rozhodčích a bývalý arbitr Evžen Amler, který se jako pomezní zúčastnil dvou světových šampionátů. Právě fotbalový svaz do budoucna plánuje, aby oborem na brněnské sportovní fakultě prošli sudí, kteří budou pískat dvě nejvyšší ligové soutěže.
Celá řada předmětů, které studenti během tří let absolvují, je shodná se studijním směrem Trenérství. Díky spolupráci s odborníky se dostane i na ty specifi cké: taktiku a techniku hry, historii rozhodcovství a sportu, pravidla, pohyb po hřišti, signalizaci, komunikaci s hráči i trenéry, speciální psychologii a etické zásady.
„Zápasovou praxi nahradit nejde, ale odborné vzdělání nutně znamená lepší připravenost. A připravený sudí dělá méně chyb,“ naznačil hlavní myšlenku manažer projektu Václav Mitáš z Českomoravského fotbalového svazu.

Video i odborníci

Mimo jiné se studenti dozvědí, jak v případě potřeby poskytnout první pomoc. „To mě třeba hodně zaujalo. Učíme se základy, ale také jak předejít zraněním, jak udělat srdeční masáž. Pracovali jsme i s defibrilátorem,“ nastínil student Otáhal. Už teď řídí hokejové zápasy dorostenecké extraligy a mužských krajských soutěží.
Samozřejmostí jsou poznatky odborníků. Na fotbalovém směru přednáší šéf pravidlové komise Fotbalové asociace České republiky Jiří Kureš, nejznámější delegát Václav Krondl a bývalí nebo stávající sudí, jako jsou Miroslav Liba, Karel Bohuněk, Miroslav Zelinka či Pavel Královec, který řídí zápasy Ligy mistrů. Budoucí hokejoví sudí se zase můžou těšit na poznatky Rudolfa Potsche nebo čestného prezidenta Mezinárodní hokejové federace Miroslava Šubrta.
„Nedávno nám přednášel mezinárodně uznávaný český extraligový rozhodčí Antonín Jeřábek. Techniku bruslení by nás měl v příštím semestru vyučovat Jiří Sedláček, který dřív hrál za brněnskou Kometu,“ přidává další jména Otáhal.
Při výuce odborníci využívají nejmodernější techniky. Herní varianty zachycené na videu jsou základem. „Pro výuku jsme zpracovali sto padesát výchozích situací, na kterých ukazujeme, jak by se měl sudí zachovat. Využíváme i edukačních materiálů, které každoročně vydává UEFA,“ upozorňuje Mitáš.

ROZHODČÍ BAKALÁŘ

Délka studia je tři roky.
Absolvent získá titul Bc.
Fotbalového rozhodčího chtělo studovat 171 lidí.
Hokejového rozhodčího chtělo studovat 99 lidí.
Fakulta přijala po dvaceti uchazečích do prezenčního a stejný počet lidí do kombinovaného studia.
Praktická část přijímacího řízení sestává z běhu na 1500 metrů (800 metrů ženy), běhu na 60 metrů a basketbalu.
V teoretické části musejí uchazeči uspět v testu studijních předpokladů.