Chci práci. Jsem manažer a hrozí mi, že skončím na ulici s koštětem

Od Nového roku vstoupil v platnost zákon, kdy uchazeč o zaměstnání má novou povinnost. Úřad práce ho může nechat dělat veřejně prospěšnou službu.

O veřejné službě se mluví od podzimu minulého roku, nyní se stala skutečností. Nahrazuje veřejně prospěšné práce, které měly nejen motivační funkci, ale lidé v hmotné nouzi si jimi mohli i trochu přilepšit. Nyní je služba povinná pro stovky, možná tisíce nezaměstnaných v libereckém regionu. Všichni by si měli vyhradit až dvacet hodin týdně.

Příběhy lidí bez práce

V přízemí Úřadu práce v Liberci vypisovalo přihlášky kolem patnácti nových uchazečů o zaměstnání. Někteří z nich již čekali na vyzvání pořadového systému ke vstupu do přijímací kanceláře. „Na úřadu jsem poprvé v životě. Dříve jsem pracovala v manželově firmě a posledních pět let jako vedoucí v obchodě,“ popsala Marcela Sněhotová. „Podnik skončil a nic jiného mi nezbývá, než se tady zaevidovat. Věřím, že se mi podaří najít práci brzy a že se mne veřejná služba nebude týkat,“ dodala.

Do úřadu o patro výš přicházejí už jen zaregistrovaní uchazeči. I oni s pozorností sledují vyvolávací tabuli. „Mám vysokou školu, dříve jsem pracoval jako obchodní referent. V evidenci jsem od listopadu. Moje situace je složitější. Manželka je na mateřské dovolené a splácíme jedenáct tisíc na hypotéku. Hledám práci, nejen abych uživil rodinu, ale abych měl i na platby bance. Ta ode mne navíc požaduje místo se smlouvou na dobu neurčitou,“ vylíčil svůj příběh Jiří Kadlec.

Doplnil, že se snaží jezdit na výběrová řízení i do Prahy nebo zvažuje práci v zahraničí. Cena by byla vysoká, nemohl by být se svou ženou a malým dítětem. „Vezmu cokoliv, ale nejraději bych pracoval ve finančnictví nebo v obchodě. Veřejná služba mne trochu děsí, protože se bojím, že bych neměl čas a energii si dál vyhledávat aktivně případné místo. Přece jen už je mi čtyřicet,“ dodal Kadlec.

V čekárně se ozvaly také radikálnější hlasy. „Býval jsem manažerem, mám vysokoškolský diplom, ale firma se mě elegantně zbavila po nástupu z dlouhodobější nemocenské. Sice jsem už relativně zdráv, ale mám po padesátce, a tak už jsem tady přes půl roku. Jak jsem viděl nový zákon, služba může hrozit už po dvou měsících,“ vypráví jeden z nezaměstnaných. „Chápu, že stát chce zamezit tomu, aby lidé pobírali dávky jen tak, nebo dokonce někde načerno pracovali. Ale zametat ulice? Vždyť je to i o lidské důstojnosti. Zlobí mne, že státu utíkají miliardy v korupčních aférách, ale proč se to vozí po nás, obyčejných lidech? Potom ať se nediví, když to povede až k takovým extrémům, jako jsou demonstrace. Vždyť už teď nevíme, co máme platit dřív, a hlavně z čeho,“ posteskl si.

Bude práce dost?

Liberecká radnice má již třetím rokem svou organizaci, která koordinuje veřejně prospěšné práce nezaměstnaných. Zatím lidé uklízeli odpadky nebo udržovali městskou zeleň. Někteří z nich se účastnili vyklízení černých skládek nebo pomáhali v základních školách a mateřinkách s údržbou areálů.

„Nezaměstnaní k nám budou posílat na základě našeho požadavku. Vybírat je budou jednotlivé zprostředkovatelky,“ přiblížila spolupráci s Úřadem práce v Liberci Klára Pekelyová, ředitelka Komunitní práce, obecně prospěšné společnosti.

Podle ní by vše mělo fungovat na základě nového informačního systému mezi organizacemi a pracovním úřadem. „V lednu můžeme zaměstnat tak čtyřicet až pětačtyřicet lidí týdně,“ zhodnotila Pekelyová aktuální možnosti své společnosti.

Také v Jablonci nad Nisou mají zatím zkušenosti jen se čtyřicítkou zaměstnaných při veřejných pracích. Potřeba zatím byli hlavně při údržbě zeleně nebo při odklízení sněhu. Nezaměstnaní také hlídkovali například u přechodů pro chodce nebo pomáhali v sociálních službách.

„Výsledkem naší spolupráce s úřadem práce je smlouva řešící veřejně prospěšné práce. Zvažujeme do blízké budoucnosti nejen koordinátory prací, ale i jakési parťáky, kteří by měli na starosti jednotlivé týmy lidí. Kolik bude potřeba pracovních pomůcek, zatím nevíme. To bude záviset nejen na počtu lidí, které městu dá úřad práce k dispozici, ale také na druhu činnosti, kterou budou vykonávat,“ představil plány do nejbližší budoucnosti Marek Řeháček, tajemník Městského úřadu v Jablonci nad Nisou. Zároveň připustil, že celý systém je po sociální reformě na začátku a v tuto chvíli se návrh celé strategie veřejné služby ve městě připravuje.

Nemocnice zatím mlčí

Potřebovali by pomoc nezaměstnaných i jiní? Většina organizací, například i některé církve zabývající se pečovatelskou službou nebo nemocnice, se zatím touto možností nezabývala. „Z úřadu práce nás ještě nikdo nekontaktoval, proto jsme zatím tuto možnost neřešili,“ uvedl Lukáš Gibiec, tiskový mluvčí Krajské nemocnice v Liberci.

Podobně zatím nehrozí, že by uchazeči o zaměstnání ve veřejné službě pracovali v lese. „Naši společnost nikdo neoslovil, a tak nejsou vytipovány ani činnosti, které by mohli u nás nezaměstnaní vykonávat,“ řekl Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí Lesů České republiky.

Jiná je situace v zoologické zahradě, tady lidé bez práce již pomáhají. „Nový zákon nám žádnou novinku nepřináší. V areálu už nezaměstnaní běžně pracují,“ sdělil Ivan Langr, vedoucí oddělení marketingu Zoologické zahrady v Liberci.

Nucené brigádničení se již brzy rozjede na plné obrátky. Zpočátku budou muset do veřejně prospěšné služby jen dlouhodobě nezaměstnaní. „Základním kritériem výběru je vedení v evidenci uchazečů po dobu delší než jeden rok. Přednostně by měly být zařazovány osoby pobírající dávky hmotné nouze. Přihlížet budeme samozřejmě ke zdravotnímu stavu uchazečů, do služby nepůjdou ani matky pečující o dítě,“ uvedla Hana Polmová, ředitelka Úřadu práce v Liberci

V lednu stovka lidí

Instituce vede jednání s obcemi i organizacemi, které se již v minulosti podílely na zaměstnávání lidí při veřejně prospěšných pracích. V současnosti má uzavřeno dvanáct smluv o spolupráci a další se připravují. „Postupně kontaktujeme všechny obce a další organizace, které dosud s veřejnou službou neměly žádnou zkušenost, ale u kterých by podle našeho názoru mohli lidé službu vykonávat,“ doplnila Polmová. Podle jejích slov už v tomto týdnu nastoupili první dělníci na úklid a údržbu veřejného prostranství. V průběhu ledna se veřejné služby zúčastní zhruba stovka lidí a jejich počty se budou postupně zvyšovat.

STATISTIKA NEZAMĚSTNANÝCH

Ke konci listopadu minulého roku bylo v okrese Liberec evidováno 8504 uchazečů o zaměstnání. Z toho jich bylo 3190 vedeno déle než dvanáct měsíců.

Statistika úřadu zahrnuje i zdravotně postižené a matky pečující o dítě do patnácti let.