Chci získat trofej, říká Krejčí

Šternberský rodák David Krejčí doplní za pár dní olympijský hokejový tým Česka.

Když trenér Vladimír Růžička zveřejnil na konci loňského roku nominaci hokejové reprezentace na olympiádu ve Vancouveru, objevilo se v ní i jméno šternberského rodáka Davida Krejčího. Pro útočníka Boston Bruins to byl další mezník v kariéře. Začínal ve čtyřech letech na rybníku a o necelé dvě desítky let později si coby hráč z nejlepší hokejové ligy světa zahraje na nejprestižnějším hokejovém turnaji.

Jak jste se o své nominaci na olympiádu dozvěděl? Volala mi to máma. Ten den, kdy to trenér Růžička oznámil, jsme zrovna hráli zápas s Atlantou Thrashers. Spal jsem a najednou mi zvoní mobil. Zvednu ho a máma mi říká, že pojedu na olympiádu. Řekl jsem jí, ať mě nechá spát. Všechno mi došlo teprve, až jsem se probudil. Měl jsem z toho obrovskou radost.

Kdy odjíždíte do Vancouveru? S Bostonem hrajeme ještě 13. února zápas na Floridě, takže hned potom.

Jaké jsou podle vás šance českého týmu a koho považujete za favorita turnaje? Myslím si, že náš kádr je velmi dobře poskládaný. Máme šikovné útočníky, jsou zastoupeny jak hvězdy Jágr a Eliáš, tak i mladí hráči, jako jsem já nebo Roman Červenka. Uvidíme, hraje se jen nějakých čtrnáct dnů, takže stačí jeden špatný zápas a i pro favorita může být všechno zase jinak. Myslím si ale, že šance máme slušné. Tipovat vítěze si netroufnu. Samozřejmě, že mužstva Ruska a Kanady budou silná, ale můžou překvapit i jiné týmy, třeba Slováci.

Jak často se přes rok dostanete do Šternberka? V sezoně to samozřejmě vůbec nepřipadá v úvahu, ale snažím se přijet vždycky v létě a zůstat doma aspoň měsíc. Vloni jsem podstoupil operaci kyčle, proto jsem byl ve Šternberku bohužel jen čtrnáct dní. Naši ale za mnou jezdí do Bostonu, takže se celkem vídáme.

Jak hodnotíte své výkony v letošní sezoně? Jsem rád, že po té operaci jsem se rychle zapojil zpátky do hry. Bohužel, našemu týmu se letos moc nedaří. Musíme zase najít tu správnou souhru.

Ve třiadvaceti letech hrajete NHL, byl jste na mistrovství světa a pojedete na olympiádu. Máte vůbec ještě nějakou vysněnou metu? Pokud se mi budou vyhýbat zranění, tak bych si moc přál konečně získat nějakou tu trofej. Ať už je to Stanley Cup nebo třeba právě medaile z olympiády.