Chemic77 odlovil keš i na Islandu

V dalším díle seriálu Generace 77 Sedmička představuje Michala Volka, cestovatele a dobrodruha, který propadnul nevšednímu koníčku. Geocachingu.

Jako kluk chtěl být Michal Volek doktorem, aby mohl babičce zachránit nemocnou nohu. Nakonec ale vystudoval kuchařinu a několik let se jí úspěšně věnoval. Potom začal prodávat elektroniku a přístroje GPS. Tím se dostal ke geocachingu, kterému naprosto propadl. „O geocachingu mi pověděl kolegův strejda. Strašně se divil, že se mu nevěnuju, když prodávám GPSky. Tak jsem se o hru začal zajímat. Svůj první poklad jsem našel až po velkých útrapách. Vůbec mě to nebavilo,“ vzpomíná dvaatřicetiletý Volek z Budějovic.
Po půl roce dal koníčku druhou šanci. Chytl ho a nedávno oslavil čtyři roky, co se věnuje hře, při které se vrací zpět do dětství. A nejen to. V Česku jsou čtyři reviewři, česky schvalovači. Volek je jedním z nich. Pod přezdívkou Chemic77 hlídá, aby lidé nepokládali keše příliš blízko u sebe nebo na zakázaných územích. Na starost má jižní Čechy, Vysočinu, Moravskoslezský i Olomoucký kraj.
Volek tvrdí, že jeho život je neslučitelný s manželstvím a dětmi. Jeho celoživotním krédem je cestování. Sjezdil už víc než půlku Evropy. Až navštíví všechny její země, vydá se dál do světa. „Ležet u moře mě nebaví. Stejně tak jako památky a turisticky atraktivní místa. Mám rád přírodu a klid. Zajímám se spíš o život lidí v daném kraji či zemi,“ říká rodák z Vimperku.
Po světě jezdí sám. „Nemůžu říct, že bych cestoval jen kvůli odlovům – nalézáním keší. Mnohdy se díky nim dostanu na místa, o kterých ví jen místní. Třeba v Rumunsku jsem se podíval na bahenní sopky,“ popisuje Volek, který byl zatím nejdál na Islandu. Jeho životním snem zůstává Antarktida.

Geocaching:

Geocacher pomocí GPSky hledá na zajímavých a něčím zvláštních místech keš: skrytou schránku.
Nálezce se zapíše do logbooku - deníčku ukrytém v krabičce. V ní bývají malé dárky, ale i další úkoly.