Čína jedná s Evropskou kosmickou agenturou o základně na Měsíci, mluví se i o těžbě

Měsíc

Měsíc Zdroj: archiv Blesku

Video zachytilo podivný objekt před měsícem
Kosmická loď Sojuz slouží pro dopravu posádky ke stanici. Brzy tuto roli pro NASA převezmou soukromí dopravci.
Výstup do kosmu
Výstup do kosmu
Kolem Země prosviští asteroid
10
Fotogalerie

Představitelé Číny a Evropské kosmické agentury (ESA) jednají o případné spolupráci při budování základny na Měsíci a při dalších projektech. 

Zprávu čínských médií potvrdil mluvčí ESA Pal Hvistendahl. "V Číně už běží ambiciózní program výzkumu Měsíce," řekl Hvistendahl. "Od dob vesmírného závodu v 60. letech se postoj k vesmíru změnil. K průzkumu vesmíru pro mírové účely uznáváme mezinárodní spolupráci," dodal.

Šéf ESA Johann-Dietrich Wörner už dříve projekt "vesnice na Měsíci" popsal jako potenciální odrazový můstek pro budoucí mise na Mars, příležitost rozvíjet vesmírnou turistiku, nebo dokonce těžbu na Měsíci.

Čína se k dobývání vesmíru připojila docela nedávno. Od roku prvního letu do vesmíru s čínskou posádkou v roce 2003 však její vesmírný program nabral na obrátkách. Minulý týden Čina do kosmu vypravila svou vlastní zásobovací loď Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo 1) bez lidské posádky.

Ta posléze úspěšně zakotvila u čínské vesmírné laboratoře Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2). Peking chce též letos vypustit vesmírnou sondu, která by se měla vrátit na Zemi se vzorky z Měsíce.

Do roku 2018 má také v plánu vyslat sondu pro vzorky na odvrácenou stranu Měsíce.

ESA - mezinárodní organizace, kterou v současnosti tvoří 22 členských států - doufá, že bude moci analyzovat vzorky, jež má letos získat na Měsíci čínská mise.

V budoucnost by ESA ráda umístila do čínské vesmírné laboratoře i evropského kosmonauta. Ani jedna z těchto vyhlídek prozatím nenabyla konečné podoby.

Čína byla vyloučena z Mezinárodní kosmická stanice (ISS) zejména kvůli předpisům Spojených států, které tuto spolupráci vylučují. Svou roli hrály i obavy z vojenského pozadí čínského vesmírného výzkumu.