Čína začala budovat Nebeský palác, její raketa úspěšně odstartovala

Start čínské rakety

Start čínské rakety Zdroj: ctk

(VIDEO) První čínský zkušební modul byl dnes úspěšně vynesen na oběžnou dráhu. Modul je součástí budoucí vesmírné stanice Nebeský palác (Tchien-kung). První čínský orbitální komplex pro trvalý provoz by měl být dokončený do roku 2020. Nebeský palác na oběžné dráze by měl vážit 60 tun. Dnešek je, mimochodem, také sedmým výročím, kdy hranice vesmíru – tedy 100 km nad zemským povrchem – dosáhla první soukromá kosmická loď, konkrétně raketové letadlo SpaceShipOne.

Nosná raketa Dlouhý pochod odstartovala ze základny v Ťiou-čchüan v poušti Gobi na severozápadě Číny v 15:16 SELČ. Start neprovázely žádné zjevné problémy. Modul se od nosné rakety oddělil ve výšce zhruba 200 kilometrů po deseti minutách. Vzápětí se na modulu podle plánu otevřely dva solární panely.

Modul Tchien-kung-1 - váží osm tun, je dlouhý 10,4 metru a široký 3,35 metru. Po oběžné dráze kolem Země by měl kroužit zhruba dva roky, během nichž budou testovány jeho zařízení a systémy. Pohybovat se bude ve výšce asi 350 kilometrů, tedy výš než Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Později klesne na orbitu ve výšce 343 kilometrů, kde se spojí s vesmírnou lodí Šen-čou 8.

Loď Šen-čou 8 by měla odstartovat v listopadu, a ani tento let nebude pilotovaný. Podle vyjádření některých odborníků, postupuje čína při budování svého vesmíérného programu velmi opatrně. Lety s lidskou posádkou k modulu chce Čína zahájit příští rok. V lodi s číslem 10 by už podle některých informací mohla být také prví čínská kosmonautka.

Záběry z pozemní a palubní kamery pořízené při startu prvního čínského kosmického modulu

„Tchien-kung 1 má především poskytnout cílové plavidlo pro vesmírná setkání a experimenty s připojováním, primárně vytvořit testovací platformu pro pilotované lety – schopnou dlouhodobě fungovat ve vesmíru s přechodnou lidskou přítomností, shromáždit zkušenosti pro vývoj kosmické stanice, provádět vesmírné vědecké experimenty, lékařské pokusy a experimenty s kosmickou technikou,“ řekla mluvčí kosmického programu Wu Pching.