Čínské sňatkové agentury pořádají "soutěže" o svobodné milionáře

Čínské sňatkové agentury pořádají "soutěže" o svobodné milionáře

Čínské sňatkové agentury pořádají "soutěže" o svobodné milionáře Zdroj: profimedia.cz

Čínské sňatkové agentury pořádají "soutěže" o svobodné milionáře
Čínské sňatkové agentury pořádají "soutěže" o svobodné milionáře
Čínské sňatkové agentury pořádají "soutěže" o svobodné milionáře
Čínské sňatkové agentury pořádají "soutěže" o svobodné milionáře
4
Fotogalerie
V rozlehlé budově na jihozápadě Číny sedí ženy v elegantních šatech a páskových sandálech v řadě a vyplňují ve formuláři údaje o své váze a tělesných mírách. Chystají se k pohovoru s konzultantem sňatkové agentury China Entrepreneur Club, jež má mezi svými klienty přední čínské milionáře, píše agentura AFP.

Ženy, oblečené jako na soutěž krásy, soupeří s více než tisícovkou dalších uchazeček, aby se dostaly mezi 50 vyvolených, které budou mít možnost provdat se za milionáře. Testy se týkají široké sféry, počínaje fyzickým zjevem přes rodinnou výchovu a konče horoskopem.

Vítězky budou mít příležitost setkat se s 32 muži, které má China Entrepreneur Club ve svém seznamu. Majetek každého z nich má hodnotu přes 100 milionů jüanů (přes 300 milionů korun).

Číňané, plně vytížení svým zaměstnáním, mají problémy s hledáním spřízněné duše, a proto stále častěji vyhledávají dohodnuté seznámení. Sňatkový trh tu prožívá velkou expanzi.

China Entrepreneur Club přijímá jen ty muže, u nichž si předem ověří výši jejich majetku. Nejprve musejí složit vstupní poplatek ve výši 200 tisíc jüanů (625 tisíc korun). Polovinu pánských uchazečů tvoří rozvedení, z nichž 50 procent už má jedno nebo dvě děti.

Ženy musí být mladé, hezké a vzdělané

Podle pravidel China Entrepreneur Clubu musejí být ženy ucházející se o takové muže ve věku od 20 do 28 let, musejí měřit nejméně 1,65 metru, musejí být hezké a musejí mít doklad o nejméně dvou letech vysokoškolského studia.

Zakladatel těchto konkurzů Čcheng Jung-šeng zdůrazňuje, že se ženy testují i pokud jde o jejich charakter. Děje se tak při procesu „prohloubených zkoušek“, které trvají dva měsíce a které zahrnují i pohovory s rodinou.

Majetek jejich budoucího manžela nesmí být hlavní motivací kandidátek, zdůrazňuje. „Nepotřebuji být velmi bohatá. Přeji si jen mít možnost žít v dostatku,“ svěřuje se jedna z kandidátek Ceng Sie. Pětadvacetiletou ženu, jejíž řasy pokrývá silná vrstva maskary, doprovází v jejím osudném dni maminka. Podobně jako mnoho dalších čínských matek se obává, aby si její dcera nenašla toho nepravého.

„Požadavky, které si sama stanovila, jsou poněkud vysoké,“ podotýká paní Niou. „Přáli bychom si, aby se vrátila do rodného města, ale to ona nechce, zůstává v Pekingu, kde jsou její šance menší.“ „Dnes jsou naše děti plně vytížené svým zaměstnáním a nemají čas chodit na schůzky,“ dodává.

Číňanky se vdávají stále dříve

Oficiální statistky vypovídající o tom, v kolika letech vstupují Číňanky do manželství, neexistují. Odhady však naznačují, že tento věk stále klesá. Důvodem jsou stres ze studií a ze zaměstnání. Velmi silný je však tlak rodiny na mladé ženy, aby se provdaly.

Studie Čínské federace žen z roku 2010 ukázala, že v Číně je 180 milionů svobodných mužů a žen. Počet obyvatel Číny přesahuje 1,3 miliardy. Tato situace vysvětluje, proč jsou tak populární televizní pořady zaměřené na seznamování a sňatky. Televize však čelily obviněním, že ukazují mladé lidi jako příliš materialistické. Reakce veřejnosti dokonce přiměla některé stanice od takového vysílání ustoupit.

V jednom takovém vysílání pod názvem „Jsi-li dobrý“ vyvolala jedna kandidátka velké pobouření, když prohlásila, že by svého příštího muže raději viděla, jak pláče v BMW, než jak se směje na jízdním kole.