Co prozradí „bytaře“? Obyčejný otisk ucha z naslouchání u dveří

Trasologické pracoviště Kriminalistického ústavu v Praze je očím veřejnosti nepřístupné. Týdeníku Sedmička se však za jeho experty podařilo proniknout.

Podílejí se na usvědčení pachatelů trestných činů. Některé případy zůstanou dvěma trasologům z pražského kriminalistického ústavu v paměti déle než ostatní.

Před třemi lety v Praze na Pankráci někdo brutálně napadl a těžce zranil člověka. Technikům se podařilo najít otisk boty na kožené bundě oběti útoku. Trasologové potom s využitím zahraniční spolupráce zjistili značku obuvi. V jedné z pražských prodejen botu s velkým písmenem „A“ našli a nafotili. A pak už to šlo velmi rychle.

„Podezřelý útočník sice vehementně zapíral, jenže my měli jeho boty. Okamžitě jsme si všimli písmene „A“, které je charakteristické pro danou značku,“ říká expertka Dagmar Nováková.

Porovnali botu s otiskem na bundě. „Nebylo pochyb. Tak jako v dalších případech jsme kolegům dodali potřebný důkaz,“ dodává Nováková.

Jako v indiánkách

Ostrost lidských smyslů prý otupila civilizace. „Čtenáři stop“ ale ujišťují, že práce technika na místě činu se někdy tak moc neliší od klasické stopařiny známé třeba z indiánek.

Také dnes kriminalističtí technici dokážou zmapovat cestu, kterou pachatel přišel či odešel z místa činu. Stopy jeho pohybu se odborně nazývají pěšinkou bipedální lokomoce.

Trasolog Martin Vomáčka vzpomíná, jak právě taková pěšinka chůze pomohla na Benešovsku najít žháře.

„Normálně člověk klade chodidla trochu od sebe, ale pachatel homosexuál šel jako by po čáře, podobně jako modelky, které si na chůzi dávají záležet. A právě zvláštní způsob chůze ho nakonec usvědčil,“ vysvětluje Vomáčka.

Ze sledu kroků, z úhlu pokládání špičky a paty znalci zjistí ledacos. Umí třeba vypočítat i přibližnou výšku pachatele.

Převažují otisky bot

Stopami, které experti zkoumají, mohou být i otisky částí lidských těl jako jsou uši, rty nebo zuby. Ale také bosých nohou, rukavic a oděvů či pneumatik aut.

Největší díl, odhadem přes osmdesát procent práce trasologů tvoří otisky rozličné obuvi. Martin Vomáčka a Dagmar Nováková, se proto v botách vyznají možná lépe než ti, co je prodávají.

Jejich obor patří v kriminalistice k těm nejstarším, metody jsou to však stále účinné. Jde však o práci pro nadšence, kteří nemají povolání jen jako zdroj obživy.

Boltec je jedinečný

Jedinečnou stopu představuje ucho. Boltec má totiž u každého člověka jiný tvar, takže má podobnou váhu jako otisky prstů. Ve staré Číně ucho sloužilo i k určování otcovství, protože se v jeho tvaru přenášejí dědičné znaky.

O stopy uší překvapivě není v terénu nouze. Zanechávají je zpravidla „bytaři“, když se poslechem u dveří přesvědčují, zda uvnitř nikdo není. Otisk se dá sejmout i z mobilu či telefonního sluchátka.

Otisk na těle dítěte

Dagmar Nováková vzpomíná na případ z prosince roku 2008, kdy právě otisky boltce pomohly dopadnout pachatele série vloupání do bytů a aut na Karlovarsku. Když trasologové pražského kriminalistického ústavu porovnávali stopy nasbírané na místech činů, zjistili, že patří jedné osobě.

„Otisk ucha vede k individuální identifikaci jedince, podobně jako otisk papilárních linií na prstech rukou. V tomto případě nám kriminalisté vytipovali podezřelého asi čtyřicetiletého muže,“ přibližuje Nováková. Technik mu odebral otisky uší. „Porovnali jsme je s těmi z míst činů. Shodovaly se. Kriminalisté od nás získali důkaz a muž nakonec skončil u soudu,“ říká Nováková.

Tři roky zpátky zajistili technici v jedné ze středočeských vesnic otisk boty přímo na těle zavražděného chlapce, jehož mrtvolu našli lidé na poli.

Experti měli v rukách jen kousek stopy, malý obrázek šestiúhelníků na podrážce. Tentokrát to však stačilo.

„V naší databázi jsme sice botu nenašli, ale od kolegů z Německa jsme zjistili, o jakou značku sportovní obuvi jde. Pak už stačilo zajít do nejbližší prodejny. Boty jsme tam našli, zjistili velikost a závěry předali vyšetřovatelům,“ vzpomíná Martin Vomáčka. Kriminalistům se i kvůli tomu podařilo pachatele usvědčit.

Pomohly pantofle

Dvojice odborníků kriminalistického ústavu si vybavuje také případ domácího násilí z Prahy 3, který vyvrcholil pokusem o vraždu.

Žena nakonec brutální útok přežila, její druh však vinu popíral. Policisté mu ji ale dokázali i díky otisku jeho domácích pantoflů, který na místě zanechal v tratolišti krve.