Continuo pozměnilo vyprávění o cestě

Víc mužů zapojilo Divadlo Continuo do představení Finis Terrae, které teď po loňském úspěchu obnovilo. Chystá i další premiéru a velkou opravu statku.

Švestkový Dvůr v Malovicích u Vodňan už léta přitahuje múzy jako silný magnet. Sídlí tam Divadlo Continuo. Jeho umělecký vedoucí Pavel Štourač tam každý rok zve lidi milující umění inspirované ulicí, přírodou i pamětí krajiny.
„Vytvořit každé představení nás stojí tolik sil, že mám vždycky na podzim chuť s tím skončit. Ale pak nám to zase nedá,“ očekává Štourač další rušné léto.
Po nové verzi Finis Terrae, která vypráví o cestě Evropou plné nadějí i stesku, uvede Continuo v létě další premiéru.
A pak začne naplňovat velký plán: rekonstruovat své sídlo v hospodářském stavení a přeměnit je v centrum, kde bude divadlo nejen předvádět v různých formách, ale i vyučovat.
Continuo znají lidé na celém světě. Na jihu Čech je spojené zejména s Kratochvílí, rybníkem Otrhanec, netolickým nádražím nebo Piaristickým náměstím v Českých Budějovicích. Zaměřuje se na pohybové a výtvarné divadlo vnímavé vůči přírodě i dění na ulici. Velmi podstatná je hudba a také atmosféra, genius loci.
Základním znakem nové verze Finis Terrae jsou velké desky, které se stávají terénem, stolem i plochou popsanou textem mírové smlouvy. Herci na nich předvádějí i náročná artistní čísla, třeba o zhroucení ideálů. „Loni to hrálo pět žen a jeden muž, tentokrát jsme poměr vyrovnali tři ku třem. Tím do hry vstoupily vztahy mezi mužem a ženou. Tři páry vnášejí konflikty i harmonii,“ naznačuje principál. Lidé na jihu Čech hru uvidí v červenci a v září asi šestkrát. Termíny a místa soubor upřesní na adrese www.continuo.cz.
Srpen je každoročně příležitostí vidět představení šité na míru nějakému nedivadelnímu prostoru v okolí Malovic. Loňský rok byl mimořádný, protože umělci vezli publikum vlakem z Netolic. Rozehráli ve vagonech i na zastávkách dramata, která zažili obyvatelé této oblasti. Tak vznikla Krajina na znamení.
„Byl to můj největší kulturní zážitek loňského roku. Dojmy mi v hlavě doznívaly ještě dlouho a nejsilnější momenty mám pod kůží ještě teď,“ napsala do ankety Sedmičky divačka Pavla Smolíková z Budějovic.
Obdobnou metodou se rodí letošní téma Jizvy v kameni, opět v podání více než dvaceti umělců z různých zemí. Budou vystupovat od 12. srpna v zemědělské usedlosti Rábín kousek od Švestkového Dvora. „Zažila rozkvět za Schwarzenbergů, boje i osvobození, komunistický puč, kolektivizaci a totální zdevastování. Diváci tedy budou rozkrývat rány prahnoucí po vyčištění,“ naznačil šéf Continua.
Po divadelním létě přijde na řadu rekonstrukce statku. Návrh vytváří proslulý architekt Martin Rajniš, jehož stavby jsou unikátní hlavně svou lehkostí, funkčností a tím, že neruší okolí. Je autorem České poštovny na Sněžce či domu ve Stálkově u Slavonic. „Proslul jednoduchými a přitom technologicky vysoce propracovanými stavbami ze skla a dřeva, které dokonale ladí s krajinou. A protože Continuo není a nikdy nebude žádné kamenné divadlo, jeho styl se k nám přesně hodí,“ vysvětlil Štourač.
Bude na to třeba asi 400 kubíků dřeva. Příznivci Continua mají nyní šanci se natrvalo zapsat do stěn stánku múz. Každý si může koupit za 190 korun své prkno a stavitelé na dřevo napíšou jeho jméno.