Cook se brání rozhodnutí Evropské komise, prý je zpolitizované

Šéf Applu Tim Cook (foto ČTK/AP)

Šéf Applu Tim Cook (foto ČTK/AP) Zdroj: CTK

Ředitel Applu Tim Cook se nadále brání rozhodnutí Evropské komise, podle kterého má jeho společnost v Irsku doplatit na daních 13 miliard eur. V rozhovoru pro irskou televizi RTÉ označil celou kauzu za zpolitizovanou, podle něj totiž Applu irská vláda žádné daňové úlevy v minulosti neposkytla.

„Celá kauza je velmi ubíjející, rovněž je pro nás obrovským zklamáním. Je jasné, že má politický podtext, ale je to jedna z mnoha věcí, kterou si naše společnost musí projít,“ řekl pro RTÉ Cook. Podle něj nemá rozhodnutí žádnou oporu v zákoně, rovněž k němu neexistují žádné přímé důkazy. „Když vás obviní z něčeho, co je proti vašim základním hodnotám, nepochybně vás to rozčílí. Apple se vždy snažil dělat jen dobré věci,“ dodal.

Tim Cook rovněž vyvrátil nařčení, podle kterého údajně společnost v Irsku danila jen 0,005 procenta svých příjmů, tedy pět eur za každých vydělaných sto tisíc, v roce 2014. Podle něj firma v tomto období Irsku odvedla na daních 400 milionů dolarů, které odpovídají 12,5 procenta zisků. Tedy přesně tolik, kolik v zemi činí korporátní daň. Podle Cooka žádná jiná společnost předloni nezaplatila v Irsku na daních víc, než právě Apple. „Není pravda, že bychom na daních zaplatili pouze 800 milionů dolarů (v USA a Irsku dohromady),“ dodal Cook. Podle něj je celková částka znatelně vyšší.

Tvrzení Tima Cooka v RTÉ však ihned zpochybnil Simon Jack, novinář BBC zabývající se celou kauzou. Podle něj je velmi nepravděpodobné, Cookovo tvrzení, že by průměrná daňová zátěž Applu činila celosvětově 26 procent. Apple do celkové částky počítá také 35procentní zdanění v USA, jejichž platba je však Apple v současnosti odkládá. Není však jisté do kdy, pro Apple by bylo výhodné příjmy zpět do USA přivést až ve chvíli, kdy by nemusel zpětně v zemi zdanit miliardy dolarů, které vyvedl mimo území Spojených států.