Což takhle dát si praženici?

Čirůvka fialová, neboli Lepista nuda je houbou s hypoglykemickými účinky.

Čirůvka fialová, neboli Lepista nuda je houbou s hypoglykemickými účinky. Zdroj: Profimedia

Patříteli mezi přátele houbových pochoutek, máme po vás dobrou zprávu. Hub roste stále dost, a to po celém Česku. Lidé v lesích a na loukách najdou mnoho letních i podzimních druhů.

Počasí jim zatím přeje, a tak se dá očekávat, že by podzimní houbařská sezona mohla ještě chvíli trvat, řekl ve čtvrtek ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Stále hojně rostou druhy, které se dají považovat za letní. To se týká například hřibů, holubinek nebo ryzců. Z hřibovitých druhů lidé najdou hlavně klouzky, kozáky a křemenáče.

Některé letní druhy už ale nahrazují podzimní. Jde zejména o pavučince, které jsou ale vesměs nejedlé a některé z nich podle Landy svádí i k záměně s jedlou čirůvkou fialovou. Lidé by proto měli být obezřetní, uvedl mykolog. Hlavní sezona čirůvek je totiž na podzim, i když některé druhy rostou po celý rok. Vedle čirůvky fialové se už objevily čirůvky zemní nebo stříbrošedé. Při sběru čirůvek si ovšem dejte pozor na čirůvku sírožlutou nazývanou též čirůvka sírová. Tuto jedovatou houbu mohou nezkušení houbaři zaměnit za čirůvku zelánku. Stejně tak se vyvarujte toho zaměnit jedlou čirůvku topolovou za čirůvku masitou či čirůvku bělohnědou.

Ametystově fialové zbarvení čirůvky fialové možná opatrnější houbaře odradí, ale podle některých gurmánů jsou chutnější než hřiby. Mají až 15 cm široké klobouky a rostou v početných skupinách od srpna do pozdního listopadu, někdy až do prosince na loukách i v listnatých, smrkových a smíšených lesích. Čirůvky se hodí do smaženice i pod maso.

Rostou i václavky, kterých ale letos moc není, dřevní houby a šupinovky, uvedl Landa. Podle něj nejvíce hub rostlo zhruba před jedním až dvěma týdny, od té doby jich ale výrazně neubylo. Mají totiž dostatek vlhkosti a jsou i příhodné denní a noční teploty. Déletrvající ranní mrazíky, které by jejich růst zastavily, ještě nepřišly, prohlásil mykolog.

I když čerstvé houby tvoří z 95 procent voda a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživová hodnota je vysoká. V mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin, ale obsahují i cukry, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Houby obsahují též chitin, který napomáhá trávení. Výše jmenovaná čirůvka fialová pak například obsahuje i látku s hypoglykemickým účinkem, takže je vhodnou houbou i pro diabetiky.