Čtenáři: Opavu nejvíce hyzdí Breda

Čtenáři Sedmičky vybírali největší ostudu města. S převahou zvítězil obchodní dům Breda.

Nádherná secesní budova chátrá a uvnitř je tržiště s levnými oděvy. To jsou nejčastější důvody, proč Opavané hlasovali pro obchodní dům Breda jako největší opavskou ostudu. Ze sedmi kandidátů Sedmičky vybírali tři týdny. Do ankety se zapojilo více než dvě stě čtenářů a Bredě dalo hlas třicet procent z nich.
„S Bredou to jde od desíti k pěti. Je to jeden ze symbolů Opavy, ale chlubit se s ní město rozhodně nemůže. Ani zvenku, ani zevnitř,“ zlobí se pětatřicetiletá Opavanka Markéta Černá.
Právě nedůstojné využití historické budovy vidí jako jeden z důvodů, proč Opavané vidí Bredu jako ostudu slezské metropole, i sociolog Jiří Siostrzonek. „Breda je architektonický skvost, uváděný v publikacích evropského významu. Zaslouží si lepší údržbu i provoz. Zvláště starší generace ji pamatují jako centrum obchodu v Opavě. Lidé teď těžce nesou, že využití neodpovídá významu budovy,“ vysvětluje Siostrzonek.
Podle velké ankety Sedmičky lidé Bredu vnímají hůře než budovy nemocnice U Rytířů, porodnice či bývalé Karnoly, které kromě špatného stavu nemají ani žádné využití.
Druhou příčku obsadil areál bývalé továrny Karnola, který je ostudou Opavy pro zhruba čtvrtinu hlasujících. Na třetím místě skončil Blücherův palác, kterému dalo hlas čtrnáct procent lidí, kteří se zapojili do ankety.

Breda: tržnice uvnitř luxusu

Architekt Leopold Bauer postavil spolu s obchodníky Maxem Bredou a Davidem Weinsteinem obchodní dům, který koncem třicátých let neměl v českých zemích obdoby. Z původní třípatrové budovy, kde se prodávalo především galanterní zboží, se stal největší a nejmodernější obchodní dům v republice. Návštěvníci mohli obdivovat zázraky tehdejší techniky jako třeba automatické hlásiče požáru, vzduchotechniku, telefonní ústřednu nebo systém osobních a nákladních výtahů. „Jít pro něco do Bredy byl vždycky takový malý svátek. Rozhodně neměla konkurenci. Teď je to ale takové ušmudlané místo,“ soudí pětasedmdesátiletá Daniela Schreiberová. To, že z Bredy vybuduje jeden z nejvýznamnějších obchodních domů u nás, sliboval hned po jeho privatizaci také nový majitel Kamil Kolek. Dnes ale lidé přejmenovali obchodní dům na luxusní tržiště. Porevoluční tahanice a podezřelé obchody udělaly z unikátního místa prostor pro řadu stánků a pultů, které se podle Opavanů do reprezentativních prostor nehodí.
Budovu dnes vlastní několik společností, které jsou v konkurzu. Zájem o ni měla i firma Develon, která v sousedství přestavuje pivovar.