Čtvrtý operátor? Zapomeňte. Kmitočty si rozdělili současní hráči

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Právě skončená aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE čtvrtého operátora na trh nepřivedla. Frekvence za celkovou částku 8,53 miliardy korun vydražili z pěti uchazečů jen stávající hráči Telefónica, T-Mobile a Vodafone. Ti si rozdělí i kmitočty v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz. Nejvyšší sumu z uvedené trojky zaplatil Vodafone.

T-Mobile za frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz dá celkem 2,61 miliardy korun, Telefónica 2,8 miliardy a Vodafone 3,11 miliardy Kč. S přidělením vydražených kmitočtů počítá Český telekomunikační úřad na začátku příštího roku po uhrazení kupní ceny.

Vydražená částka je zhruba o 1,5 miliardy nižší, než počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. „Nejde zdaleka jen o jednorázový příjem z prodeje kmitočtů, důležitější budou pravidelné výnosy z jejich provozování,“ reagoval ministr financí Jan Fischer.

Špatná zpráva pro zákazníky

Výsledek aukce není podle telekomunikačního odborníka Jiřího Peterky pro trh dobrou zprávou. „Není splněn cíl, kterým bylo zvýšit konkurenci v infrastruktuře. Tedy přivést na trh dalšího hráče s další sítí, a tím konkurenci skutečně rozhýbat,“ podotkl. ¨

Sice podle něj nebude nutné vynakládat velké prostředky na výstavbu čtvrté mobilní sítě, které by v konečném důsledku stejně zaplatili zákazníci v ceně služeb, na druhou stranu bez větší konkurence se operátoři budou chovat k zákazníkům stejně jako dosud, a to i v cenové politice.

Zbylé firmy nic nevydražily

Společnosti Revolution Mobile, která má blízko k současnému majiteli Telefóniky – skupině PPF, a Sazka Communications miliardáře Karla Komárka, nakonec nevydražily frekvence vyhrazené pro zájemce o vstup na trh v pásmech 800 a 1800 MHz, ani žádné další kmitočty.

Cena za kmitočty nebyla podle mluvčího Komárkovy KKCG Dana Plovajka v souladu se strategií společnosti pro vybudování čtvrté mobilní sítě. SAZKAmobil má jako virtuální operátor na trh vstoupit v příštím roce.

Investoři Revolution Mobile podle jeho šéfa Tomáše Budníka počítali s tím, že se o pozici čtvrtého operátora bude ucházet jen jedna firma. „V dražbě jsme pak neměli dostatečnou sílu,“ dodal.

Kellnerovi spojenci
Revolution Mobile vznikl přejmenováním z PPF Mobile Services, s níž se nový majitel Telefóniky, skupina PPF, původně chtěla aukce zúčastnit a kterou nakonec prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi. Napojení na PPF je však stále zřejmé i z toho, že ve strukturách Revolution Mobile stále působí Kellnerovi lidé. Další účastník aukce, Sazka Communications, zase patří do impéria miliardáře Karla Komárka, který společně s Kellnerem ovládl loterii Sazka. Loni v prosinci pak Komárek podíl PPF odkoupil. Komárkova KKCG a Kellnerova PPF pak ještě napůl vlastnily pražskou O2 arenu. Tu naopak před pár dny získala PPF.

Podle předsedy ČTÚ Jaromíra Nováka měli noví zájemci v sedm dní trvající aukci ideální podmínky, přesto se rozhodli mobilní trh nerozšířit. I tak podle něj aukce splnila vytyčené cíle, tedy zejména umožnit rychlé vybudování internetové infrastruktury.

„Vzhledem k tomu, že operátoři již experimentují s LTE, počítám, že zákazníci budou moci na velké části území ČR využívat skutečně rychlý internet v mobilu či tabletu v horizontu jednoho roku,“ dodal Novák.

Dojde i na řídce osídlené regiony

Operátoři musí do 30 měsíců pokrýt signálem LTE většinu řídce osídlených okresů, úřad ale očekává, že k nasazení technologie dojde rychleji. K sítím LTE budou mít přístup i virtuální operátoři. K sítím LTE budou mít přístup i virtuální operátoři. LTE zatím funguje v části Prahy, Brna, v Mladé Boleslavi nebo Karlových Varech.

LTE umožňuje mobilní připojení k internetu o rychlostech kolem 100 až 150 Mbit/s, což je asi pětinásobek rychlostí v sítích 3G. První aukci kmitočtů úřad letos na jaře zrušil kvůli špatně nastaveným podmínkám, které způsobily enormní nárůst ceny i průtahy soutěže.

Cena byla příznivá

Vodafone podle generální ředitelky Muriel Antonové získal nejvíce frekvencí ze všech. „Toto je výsledek, kterého jsme chtěli dosáhnout. Spektrum získáváme za velmi příznivou cenu,“ uvedla.

Telefónica začne s budováním sítě LTE v nových městech a regionech během prvního pololetí příštího roku. „Do výstavby a rozvoje sítí LTE plánujeme v příštích pěti letech investovat miliardy korun,“ řekl generální ředitel Luis Malvido.

Za úspěšnou svou účast v aukci považuje i T-Mobile. „Naši zákazníci budou moci využívat datové připojení o rychlosti až 150 Mbit/s, v budoucnosti až 300 Mbit/s. ČR se tak zařadí mezi země s nejmodernější telekomunikační infrastrukturou,“ tvrdí šéf T-Mobilu Milan Vašina.

Další stížnosti nebudou

Trojice stávajících operátorů podmínky aukce napadala u tuzemských soudů i Evropské komise. Nelíbilo se jim zejména vyčlenění části spektra pro nového hráče a povinnost poskytnout mu národní roaming. Protože si však kmitočty rozdělili jen mezi sebou, Novák žádné další stížnosti neočekává.

Část kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz, které firmy nevydražily, chce úřad znovu nabídnout k prodeji. „Jde o velmi lukrativní spektrum důležité především pro takzvané kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě. V tuto chvíli proto ČTÚ zvažuje možnosti, jak tyto kmitočty rozdělí,“ doplnil předseda ČTÚ.