ČVUT získala od IBM grant na výuku velkých dat

Jan Šedivý, ČVUT

Jan Šedivý, ČVUT Zdroj: Jan Sedlak

Katedra kybernetiky na elektrotechnické fakultě Českého vysokého učení technického v Praze od února příštího roku spustí samostatný předmět zaměřený na výuku takzvaných velkých dat. Univerzita získala v rámci IBM Faculty Awards grant ve výši 10 tisíc dolarů a může tak navázat na své předchozí výzkumné aktivity v jedné z nejslibnějších a nejatraktivnějších oblastí současného IT.

Finanční podporu získal tým Jana Šedivého, který počátkem tohoto roku na škole zformoval menší skupinu doktorandů a dalších studentů, s nimiž začal několik big data projektů rozjíždět. Cílem skupiny je zejména propojit univerzitní výzkum velkých dat s komerčním prostředím. Šedivý se proto snaží navázat spolupráci s velkými společnostmi, jakými jsou banky, e-shopy, pojišťovny a podobně. Ty mají škole poskytovat anonymní data a na oplátku získat například analytický software či algoritmy.

K těmto aktivitám tedy nyní přibyde i samostatný předmět. Jeho obsah se má zaměřit na analýzu nestrukturovaných dat, práci se streamovanými daty a výuku programů pro zpracování big data, například Hadoopu. Sám Šedivý má s oblastí zpracování velkého množství dat velké zkušenosti, na vysokých inženýrských pozicích působil v Googlu a IBM a této oblasti drží i několik patentů.

Pro nové IT profese

Big data je pojem, o který se v současné době opírají prakticky všichni IT giganti a který do hry přináší nové a velice nadějné startupy. Počet generovaných informací díky do internetu připojených zařízení má neustále narůstat, zejména pak s nástupem internetu věcí. Například IBM věří, že všechna rozhodnutí budou jednou řízena na základě zpracovaných informací. Big data tak generují nové požadavky na odborníky a vytváří i zcela nové pozice, třeba datové vědce.

Velká data se velice rychle rozvíjí a právě odborníků na ně je po celém světě nedostatek. Podle průzkumu společnosti McKinsey aktuálně chybí zhruba milion a půl potřebných znalců. „Protože trendy v IT mají celosvětově velmi podobnou tendenci, rozhodli jsme se na tuto skutečnost reagovat a vypsat takový předmět, který je v našem oboru žádaný a aktuální,“ okomentoval nový grant a vznik předmětu Šedivý.

Na velkých datech se na ČVUT v podstatě pracuje už dlouhou dobu. „V této oblasti se používají prvky umělé inteligence a takzvaného data learningu, což jsou projekty, které zde delší dobu vznikají, nicméně doposud ne ve spojení s big data,“ popsal situaci Šedivý pro E15.cz před pár měsíci.

Pražská technická škola má na podobné aktivity poměrně solidní zázemí. V několika datových centrech provozuje vlastní servery a cloudy a hodně využívá takzvaný grid. Akademici si po vzoru Googlu rovněž montují vlastní levné stroje, jež vystačí na základní výzkum. Při výzkumech se využívá například Hadoop, různé NoSQL databáze či zpracování dat v paměti (in-memory).

Fakulta elektrotechniky na ČVUT má rovněž zajímavé aktivity v síťové bezpečnosti. Škola díky odkupu Cognitive Security Ciscem získala půl milionu eur v rámci navazující spolupráce.