CZEPHO: Zastavení podpory OZE připraví občany o šanci na levnější elektřinu

Zastavení podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE), jež chystá Energetický regulační úřad (ERÚ), připraví obyvatele o šanci na levnější elektřinu. Prohlašuje to Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Podle ní ERÚ může takto učinit nejdříve za dva roky od naplnění cílů stanovených v Národním akčním plánu. „Dosud se tyto cíle naplnily pouze v případě fotovoltaiky,“ uvádí CZEPHO. Národní akční plán by měl být letos podle asociace aktualizován tak, aby umožnil další „rozumný“ rozvoj obnovitelných zdrojů energie kvůli naplnění závazků ČR v rámci EU.

„Nejrychleji rostoucí položkou s nejvyšším podílem v celkové ceně energie nejsou v současnosti OZE (celková podpora OZE představuje v současnosti pouhých 0,42 Kč/kWh), ale distribuční poplatky,“ tvrdí generální sekretářka CZEPHO Zuzana Musilová. Z porovnání nákladů na distribuci elektřiny v ČR a sousedních zemích údajně vyplývá, že v roce 2010 zaplatily za distribuci české domácnosti nejvíce v celém regionu střední Evropy. „V Německu, Rakousku, na Slovensku i v Polsku byla platba za distribuci elektrické energie nižší. Nezaznamenali jsme žádnou iniciativu ERÚ, která by tuto záležitost jakkoli řešila,“ poznamenává.

OZE jsou podle ní investicí, která se lidem vyplatí. Celková podpora OZE představuje zhruba 0,46Kč/kWh. V ČR jsou plánovány desítky miliard investic do posílení sítě z důvodu potenciálnímu rozšíření jaderné elektrárny Temelín, která by byla dokončena 2025, kdy vyrobená elektřina z jádra již nebude konkurenceschopná. „Pokud Česká republika zůstane u tradiční energetiky, bude mít za deset let jednu z nejdražších energií ve světě,“ upozorňuje s tím, že toto může poškodit konkurenceschopnost českého průmyslu.