Další cenný kov do sbírky

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla potřetí za sebou mistrovství Evropy ve víceboji.

Vyhrála už všechno, co se vyhrát dá. Ale ani v roce 2012 ji chuť vítězit neopustila. Rychlobruslařka Martina Sáblíková suverénním způsobem ovládla mistrovství Evropy ve víceboji. Získala tak už devatenáctou medaili z velkých akcí, z toho třináctou zlatou.

Dvojnásobná olympijská vítězka nedala svým soupeřkám šanci. Závěrečnou pětikilometrovou trať ovládla s dvanáctivteřinovým náskokem na druhou Claudii Pechsteinovou a více než dvacetivteřinovým na třetí Ireen Wüstovou. „Bylo to strašně těžké, led byl mokrý a pětka stála opravdu hodně sil,“ povídala v cíli šťastná vítězka.

Sáblíková, která žije ve středočeském Velkém Oseku, vyhrála evropský šampionát ve víceboji už počtvrté v kariéře a potřetí za sebou. Poprvé se jí to povedlo před pěti lety v italském Collalbu, od roku 2010 už žádnou soupeřku na nejvyšší stupínek nepustila. „Mistrovství Evropy je jedním z vrcholů sezony, podle toho jsme také zvolili přípravu,“ říkal na začátku sezony světového poháru trenér českých rychlobruslařů Petr Novák.

Sáblíková v Budapešti vyhrála hned tři disciplíny. Zatímco vítězství na pětikilometrové i tříkilometrové trati bylo více než očekávané, patnáctistovku vyhrála na velké akci poprvé v kariéře. „Jsem spokojená, ale asi mi foukl vítr. Jinak nevím, jak bych mohla Wüstové nadělit tři vteřiny,“ kroutila hlavou v cíli patnáctistovky trojnásobná sportovkyně roku.

Následnice trůnu?

Aby byl český triumf dokonalý, nejkratší pětisetmetrovou trať ovládla Karolína Erbanová. Potvrdila tak, že má Sáblíková v týmu zdatnou následovnici. Devatenáctiletá závodnice z Vrchlabí nedala na sprinterské trati soupeřkám šanci a všechna slavná jména nechala za zády. „Pětkrát první místo, když počítám i víceboj, to je parádní výsledek,“ pochvaloval si po vydařeném šampionátu v maďarské metropoli kouč Novák.

Teď jeho svěřenkyně a svěřence čekají další závody světového poháru, které se jedou příští víkend v Salt Lake City. A v březnu čeká rychlobruslařskou elitu mistrovství světa v nizozemském Heerenveenu.

Trenér Novák má ale kvůli tomu o starost navíc. Erbanová totiž ukázala, že může jet na pětistovce o medaile. Má to ale háček.

„Mistrovství světa se kryje s juniorským šampionátem, na kterém loni získala tři zlaté medaile. Takže kdyby jela na seniorské mistrovství, připravíme ji téměř jistě o juniorské medaile, a v opačném případě zase o možnost jet o ně mezi dospělými. Žádná možnost není ideální,“ řekl Sedmičce Novák.

MEDAILOVÁ SBÍRKA MARTINY SÁBLÍKOVÉ

Olympijské hry 2x zlato, 1x bronz

Mistrovství světa 7x zlato, 2x stříbro, 1x bronz

Mistrovství Evropy 4x zlato, 2x bronz