Další mise na Mars odstartovala. Cílem je zkoumat známky života, vyzkoušet se tam má i vrtulník

Příprava mise na Mars

Příprava mise na Mars Zdroj: Profimedia

Příprava mise na Mars
Příprava mise na Mars
Nová sonda NASA Perseverance má k dispozici i dron
Nová sonda NASA Perseverance
5
Fotogalerie

Raketa Atlas V dnes z Mysu Canaveral na Floridě vynese robotické vozítko Perseverance (Vytrvalost), které má příští rok v únoru přistát na Marsu. Největší automatický vědecký rover, který doposud americký Národní ústav pro letectví a vesmír (NASA) sestavil, má na Marsu hledat známky možného minulého života i vyzkoušet nové technologie pro případné budoucí lidské průzkumné výpravy na tuto planetu. Start mise proběhl bez problémů ve čtvrtek 13:50 SELČ. Sledovali jsme jej v přímém přenosu. 

Více než tunu vážící americké vozítko pro průzkum Marsu přitahuje pozornost z mnoha důvodů. Je to největší a technicky nejpokročilejší průzkumník Marsu, který se k němu letos vydá. Na své palubě nese technologický demonstrátor vrtulníku pro let v atmosféře Marsu. Rover bude pátrat po důkazech přítomnosti dávného života na rudé planetě a navíc se jedná o první článek řetězce misí, které mají na Zemi dopravit vzorky z Marsu. Sledujte česky komentovaný přenos startu mise na našem webu ve videopoli v článku níže. 

V současné době na Marsu bádají dvě robotická zařízení NASA - vozítko Curiosity (od roku 2012) a stacionární sonda InSight (od roku 2018). Průzkum Marsu z oběžné dráhy zároveň provádí šest sond, z toho tři vyslal NASA. Evropská kosmická agentura (ESA) má u Marsu dvě sondy, z nichž jedna je její společný projekt s ruskou kosmickou agenturou Roskosmos. Jednu sondu má na oběžné dráze Marsu také Indie.