David Pavlík: První Čech, který ve SpaceX vypouští rakety do vesmíru

SpaceX

SpaceX Zdroj: SpaceX

Davidovi Pavlíkovi je dnes 33 let a o tom, že by se stal kosmonautem nebo vesmírným inženýrem, nikdy ani nesnil. Přesto je prvním Čechem, kterého na důležitou pozici najala společnost, která plánuje výpravu na Mars, a která po NASA přebírá část amerického vesmírného programu. Stal se součástí firmy SpaceX, jíž založil a vede vizionář a miliardář Elon Musk a jež je označována za nejvíce „cool“ společnost na světě.

Po internetu už nějakou dobu koluje vtip utahující si z toho, jak americká vláda neustále přiškrcuje financování vesmírných aktivit, a že NASA ukončila vývoj vlastních raket. Onen vtip říká, že Američané budou nyní zásobovat mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) pomocí trampolíny.

I proto je stále více vidět právě SpaceX. Soukromá společnost, jež toho má v plánu hodně. Zatím se jí podařilo „pouze“ pomocí bezpilotní rakety dostat na ISS zásoby, Elon Musk chce ale do tří let do vesmíru dostat i lidskou posádku. Myslí ale mnohem více do budoucna a s cestami do vesmíru počítá jako s poměrně „běžnou“ věcí.

Vypouštět rakety rychleji

První vlaštovkou má být chystaná raketa Dragon V2. Ta by měla nejenom zvládnout cestu do vesmíru, ale zároveň se kontrolovaně dostat zpět na zemi a bez problémů přistát. To by zásadně snížilo cenu takových výprav. A právě těmto snahám má pomoci i David Pavlík.

„Pomáhám urychlovat zpracování dat. Plno týmů potřebuje vyhodnocovat výsledky různých testů a letů. Čím rychleji to zvládnou, tím rychleji něco dokáží opravit a vymyslet,“ říká Pavlík pro E15.cz. Mladý technik do SpaceX nastoupil letos v červnu a jeho pozice se oficiálně jmenuje „Software Automation Program Manager“. Jeho snažení má jasný cíl – aby bylo možné rakety do vesmíru vypouštět rychleji.

Jeho zpracování dat může hrát stěžejní roli. Podobné je to třeba u formulí, které jsou osázeny různými senzory a na základě jejich měření lze odladit i nejmenší detaily. „V oblasti zpracování dat směruji a koordinuji hodně týmů. Nemám tým ani primárně nevyvíjím, ale musím rozumět architektuře našich technologií, musím sem tam napsat kód a musím také umět dobře vyjednat různé věci s lidmi na všech úrovních,“ popisuje mladý výzkumný pracovník.

David Pavlík má pro spojení technického a manažersko-organizačního světa dobré předpoklady. Jako student Masarykovy univerzity se dostal na stáž v českém Microsoftu a po dobrých výsledcích se dostal až do centrály v Redmondu, kde na různých pozicích vydržel sedm let. Mimo jiné měl na starost i lokalizaci balíku Office.

„Microsoft je velký moloch, v tom dobrém i špatném slova smyslu. Je tam hodně byznysových vertikál a nelze vše poznat do detailu jako v případě jasně zaměřeného SpaceX,“ popisuje Pavlík své zkušenosti s největší softwarovou firmou světa.

Štace v Amazonu a Netflixu

Po tomto redmondském angažmá se mladý Čech přesunul pouze o kousek vedle – do centrály Amazonu v Seattlu. I ten má podle jeho slov mnoho různých zaměření, Pavlík se ale ve firmě Jeffa Bezose mimo jiné dostal k populárnímu a rostoucímu cloudu Amazon Web Services (AWS). Testoval tam třeba jeho odolnost a s kolegy se například pokoušel shodit servery.

Z jeho angažmá před SpaceX Pavlíkovi ale údajně nejvíce dal Netflix. Ten se vyznačuje třeba velikou volností, kterou zaměstnanci dostávají. Nejsou kontrolováni a omezováni a v podstatě se věří v to, že konají v nejlepším zájmu firmy. „Zodpovědnost za fungování společnosti je posunutá na úplně jinou úroveň. Nejde pouze o akciové programy, ale třeba také o to, že všichni zaměstnanci perfektně znají kontext firmy,“ popisuje Pavlík. „A také je to perfektně zaplaceno.“

David Pavlík, první Čech ve SpaceX.David Pavlík, první Čech ve SpaceX.|David Pavlik

Ani po těchto zkušenostech z významných technologických podniků se David Pavlík nicméně do SpaceX nedostal hned napoprvé. Firma se poprvé ozvala sama na základě údajů na LinkedIn. „Na SpaceX je zajímavé to, že se tam míchají lidé z různých odvětví a tím pádem se dosahuje zajímavé kreativity. Proč by například nemohli space displaye dělat lidi z herního průmyslu?“ popisuje Pavlík.

Přijímací proces ve SpaceX je podle mladého technika a manažera podobný těm v jiných technologických firmách. Pavlík musel například pomocí JavaScriptu naprogramovat něco jako Excel, probírala se jeho technologie AdServer a probíhaly podrobné rozhovory. „Dva lidé se mě ptali na technické věci. Nebyl jsem na to až tak připravený, takže jsem v tom dost plaval a nakonec mě nepřijali. Po pár měsících se ale ozvali znova s nabídkou na trochu jinou pozici, která mi sedla daleko lépe,“ vzpomíná první Čech ve SpaceX.

Chuť řešit nepoznané

David Pavlík má tak nyní možnost být součástí společnosti, která může zásadně posunout lidské vesmírné bádání. „Lze očekávat, že cesty do vesmíru ovládnou soukromé firmy typu SpaceX. Vesmír je oblast komerčně v podstatě netknutá. Stát ale musí vždy hrát rozumnou roli, stejně jako v telekomunikacích či potravinářství,“ naznačuje Pavlík budoucí fungování vesmírných programů. „Pro mě osobně bude veliký wow moment to, když komerční firma doletí s lidmi na Měsíc nebo na Mars.“

Kdo ví, třeba v tomto směru pomohou další Češi, sám Pavlík by k sobě rád nějaké krajany dostal. „Už jsem jich několik doporučil, mám několik černých koní,“ vzkazuje. Třiatřicetiletý technik se stal během svého působení v americkém technologickém odvětví členem tamní česko-slovenské komunity, podle jeho slov ale neexistuje nic jako „česká škola“.

Pavlíkův cíl je jasný - dostat rakety do vesmíru rychleji.

„Přínos Čechů je obrovský, znám spousty lidí, kteří toho dokázali strašně moc. Ale nebylo to tím, že byli Češi nebo Slováci, byli to skvělí lidé,“ vysvětluje Pavlík.

Prostor pro lidi všeho druhu evidentně ve vesmírné společnosti Elona Muska je. Technologie SpaceX se totiž hodně prolínají s tím, co řeší i další technologické, internetové a IT firmy. „Softwarové architektury a koncepty jsou hodně podobné, jen se to musí dělat jinak,“ naznačuje Pavlík. „SpaceX je takzvaná mission critical společnost. Když firmě v Silicon Valley spadnou servery, dá se to přežít, ale když něco selže u nás, může to být katastrofa.“

SpaceX, ostatně stejně jako další projekty Elona Muska, bude dobré sledovat. Přitahují lidi, kteří si nechtějí pouze vydělat na hypotéku, ale skutečně měnit svět. Třeba právě Davida Pavlíka, který si teď užívá volna v Krkonoších a příští týden bude v pražské Wayře školit Amazon Web Services. „Proč je SpaceX teď tak cool? Protože se zde prolíná špičkové strojařství a špičkové a pokročilé softwarové koncepty s něčím nepoznaným, s něčím, s čím se každý den nesetkáte. To mě nabíjí obrovskou energií a chutí řešit nepoznané…“