Dcera ČEZ investuje do prodejce chytrých termostatů

Termostat firmy tado°

Termostat firmy tado° Zdroj: https://www1.tado.com

Společnost Inven Capital, dceřiná firma energetické společnosti ČEZ, investuje do německého prodejce chytrých termostatů. S podílem desítek procent se stane druhým největším akcionářem mnichovské firmy tado° a získá i místo v představenstvu. Jde o třetí investici Invenu v Německu.

Celková částka získaná od všech investorů na rozvoj firmy tado° za několik posledních let již přesáhla 50 milionů eur (v přepočtu 1,35 miliardy korun), uvedla dále firma.

Mnichovská firma je lídrem na evropském trhu chytrých řízení teploty v domácnosti, což umožňuje úsporu nákladů na vytápění a klimatizaci. Podle ČEZ jde až o třetinovou úsporu. Termostaty firmy tado° řídí teplotu v domácnosti a zároveň dohlíží na provoz kotle a pracují s předpovědí počasí. Od roku 2011, kdy byla firma založena, prodala 50.000 chytrých termostatů a každoročně jí prodeje rostou o stovky procent.

Loni ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti Inven Capital dvakrát investoval do tzv. decentralizované energetiky v Německu. V červenci vstoupil do firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště. V listopadu ČEZ vstoupil do firmy Sunfire. Ta vyrábí palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny.