Dělat chůvu? Jistá práce

Hlídání dětí je pro ženy lukrativním povoláním. Vydělávají až pětadvacet tisíc.

Když měla Jana Martínková z Mladé Boleslavi loni odletět na služební cestu do zahraničí, chůva, která se stará o jejího čtyřletého syna, si zlomila nohu. Matka zjistila, že bude lepší, když se u chlapce budou střídat chůvy dvě. Neváhal a obrátila se na agenturu. „Neměla jsem čas zjišťovat reference a agentury většinoumívají chůvy prověřené. Mám náročné zaměstnání, proto jsem si najala pečovatelku. Jedna naše babička ještě pracuje a druhá o nás nejeví zájem,“ vysvětluje třiatřicetiletá Jana Martínková proč měsíčně vydá za služby obou chův kolem osmi tisíc korun. Opatrovnice, která žije v Kropáčově Vrutici, vodí chlapce ze školky a odpoledne si s ním hraje, nebo mu ohřeje večeři. Není to jediné její „cizí“ vnouče.
„Hlídání nabízím za devadesát korun, přece jen mají rodiče náklady s dojížděním,“ říká Andrea Raszyková.
V Boleslavi a okolí lze sehnat chůvy od pětasedmdesáti korun za hodinu. V průměru je to ale kolem stodvaceti korun. Existují dva typy chův. Jednak ty, které hlídají děti v jejich prostředí, a pak ty levnější, které hlídají u sebe doma. Majitelka agentury Kateřina Křivánková potvrdila, že všechny zaměstnankyně prověřuje. „Podstupují psychologické testy, musí mít čistý trestní rejstřík, zdravotní průkaz a procházejí školením,“ tvrdí Křivánková. V Mladé Boleslavi zaměstnává deset chův. Zájem roste, v létě se může i zdvojnásobit.
Nejpočetnější skupinu klientů tvoří podnikatelé, kteří jezdí za prací, na schůzky či na přednášky.

Chůvy místo školek

Kateřina Křivánková provozuje agenturu už šest let. Je schopná zajistit anglicky mluvící pečovatelky, podařilo se jí sehnat chůvu i pro neslyšící dvojčata. „Sama je neslyšící a ovládá znakovou řeč,“ říká Křivánková.
Chůvám nahrává i nedostatek míst v mateřských školách. Andrea Raszyková zatím hlídala děti svým známým. Nyní bude hlídat i cizí na živnostenský list. „Mé dceři budou tři roky až v říjnu, ale do školky mi ji nevzali. Takových dětí je v mém okolí víc,“ říká Razsyková. Profesionální chůva Blanka Šplíchalová, která pečuje o děti už deset let, hlídá kvůli absenci školek i pět dětí najednou. „Některé maminky mne jen testují. Chtějí jít brzy do práce, tak zkoušejí, zda jim bude pečovatelka vyhovovat,“ vypráví Šplíchalová.

Školka v angličtině

Od září začne v Boleslavi fungovat speciální anglická mateřská škola Little elephant. Bude přijímat děti od dvou a půl let. „Na děti se tam bude mluvit převážně v angličtině,“ říká Křivánková, která s nápadem přišla. Měsíc ve školce přijde při celodenní docházce na osm tisíc korun. Stravné pak na dalších pětašedesát korun za den.