Účinná léčba závislosti na opioidech sice existuje, ale v USA je téměř nedostupná. Proč?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jonathan Silverberg, CC BY 2.0

Počet obětí tzv. „epidemie opioidů“ se v USA neustále zvyšuje – v roce 2016 zemřelo téměř 64 000 lidí. Sám prezident Donald Trump tuto situaci označil za hrozbu pro veřejné zdraví, nicméně zatím nenavrhl žádné řešení. Tedy pokud nepočítáme to, že by prý byl ochoten povolit trest smrti pro dealery.

Účinná léčba nicméně existuje. Říká se jí MAT (medication-assisted treatment) a zahrnuje podávání farmak, která pomáhají překonávat touhu po další dávce a současně tlumí abstinenční příznaky. Potíž spočívá v tom, že k těmto přípravkům má momentálně přístup pouze velmi málo lidí – podle studie zveřejněné v Journal of Addiction Medicine je nabízí jen polovina soukromých programů zaměřených na odvykání opioidů a dostává je pouhá třetina pacientů.

Důvodů je hned několik: zcela mylná představa o fungování těchto léků, stigmatizace dané problematiky či některé federální a státní zákony. „Je to mnohem víc problém implementace, než základní vědecký problém. Protože víme, co funguje,“ uvedl prezident American Society of Addiction Medicine, Kelly J. Clark, v rozhovoru pro Business Insider.

Mnozí lidé si například domnívají, že v případě této léčby se jedná o prosté nahrazování jedné závislosti jinou. To ovšem neodpovídá realitě. Tak třeba naltrexon blokuje euforické i sedativní účinky opioidů, takže vám jejich konzumace nepřinese žádné příjemné pocity. A rostoucí dostupnost metadonu a buprenorfinu v Baltimore v letech 1995 až 2009 snížila počet případů smrtelného předávkování heroinem o cca 50 %.

Zmíněný metadon je ovšem v USA dostupný výhradně na specializovaných klinikách, které se však netěší právě dobré pověsti, neboť politici je obvykle nechávají stavět v různých „vyloučených lokalitách“.

„Dostat se k heroinu je velmi snadné, ale dostat se k léčbě, která zachraňuje životy a umožní vám žít zdravě je opravdu těžké,“ komentovala to Sarah Wakeman z Harvardu.

Článek vyšel na serveru VTM >>>