Designérská esa Plesl s Velčovským poprvé spojila síly, pod jejich vedením vznikl unikátní artefakt

Rony Plesl a Maxim Velčovský technicky doladili návrh dózy, který kombinuje sklo a porcelán

Rony Plesl a Maxim Velčovský technicky doladili návrh dózy, který kombinuje sklo a porcelán Zdroj: E15 Michael Tomeš

Skleněnou dózu z leptaného skla navrhla studentka UMPRUM Anna Jožová
Skleněnou dózu z leptaného skla navrhla studentka UMPRUM Anna Jožová
Keramického koníka navrhl student UMPRUM David Ramdan a originálně jej dozdobili další studenti
Anna Jožová připravuje leptání
Designový kousek vévodí titulní straně magazínu Elita byznysu
16
Fotogalerie

Největší současné hvězdy tuzemského designu Rony Plesl a Maxim Velčovský poprvé spolupracovaly na společném díle, které se představí při čtvrtečním křtu magazínu E15 Premium. Dílo kombinující sklo a porcelán bude dárkem pro hosty při uvedení časopisu Elita byznysu, které se koná při zahájení světových parkurových závodů Global Champions Prague Play Off 13. prosince v O2 areně.

Oba světoznámí designéři vyhlásili soutěž o podobu díla mezi studenty svých ateliérů, které vedou na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM). Vítězný návrh má podobu skleněné dózy s dekorem ledovaného skla, jeho autorkou je členka ateliéru Ronyho Plesla Anna Jožová.

„Dílo zachycuje symbiotický vztah koně a jezdce při parkuru a má být hmotnou vzpomínkou na zážitky z jezdeckého klání. Estetický tvar doplňuje soška houpacího koně, který je skromným symbolem přesnosti – klíčové vlastnosti v této náročné disciplíně. Zaujalo mě, že do projektu nebude vepsána pouze spolupráce jezdce a koně, ale i spolupráce dvou ateliérů – Ateliéru skla a Ateliéru keramiky,“ říká ke svému návrhu Anna Jožová.

Dózu vyfoukali skláři nižborské společnosti Rückl. Uzavírá ji porcelánové víčko s koníkem navrženým studentem Davidem Ramdanem. Koníky na sérii dóz individuálně dozdobili studenti z ateliéru porcelánu vedeného Velčovským.


Nový magazín E15 Elita Byznysu objednávejte zde >>>

Video placeholde

Magazín E15: Elita Byznysu • E15

„Takovéto projekty jsou pro nás velice důležité i proto, aby studenti věděli, že jejich originalita může mít svého klienta a nemusí končit jen vystavením semestrálních prací,“ poznamenal ke společnému projektu UMPRUM, deníku E15 a J&T Banky Rony Plesl. Zakázku kombinující sklo i porcelán ateliéry dělají poprvé.

Dílo se už zařadilo do sbírky Moravské galerie v Brně. „Designoví genetici si dlouhou dobu lámou hlavu, jestli se dá kombinovat sklo a porcelán a jestli lze vytvořit hybrid Maxima Velčovského a Ronyho Plesla. J&T Bance a E15 se podařilo uspořádat soutěž mezi studenty, do které se zapojily ateliéry obou designérů, aby zpracovaly návrh prestižní ceny. Výsledkem se stala Trofej E15 Premium, která nese stopy myšlení obou designérů,“ řekl ředitel Moravské galerie Jan Press.

Magazín Elita byznysu obsahuje unikátní žebříček sto nejbohatších Čechů a Slováků vlastnících majetek v hodnotě 1471 miliard korun. Jeho součástí jsou rovněž profily miliardářů včetně jejich životních příběhů, vzestupů a pádů a způsobu, jak ke svému bohatství přišli. Přináší mimo jiné unikátní dvojrozhovor se zakladateli Avastu Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou.

Generálním partnerem projektu Miliardáři 2018 je advokátní kancelář HAVEL & Partners, hlavním partnerem je Patria Finance. Deník E15 poskytuje čtenářům bezplatně především byznysové zpravodajství v tištěném deníku E15 a na webu e15.cz. Značka E15 Premium zahrnuje placený obsah na webu E15Premium.cz, odborné magazíny se stejným názvem, eventy a konference.


Unikátní žebříček stovky českých a slovenských miliardářů naleznete zde >>>